Proef met verzekering voor ZZP’ers

Proef met verzekering voor ZZP'ers

Een proef met een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle Zelfstandigen Zonder Personeel in Nederland, te starten binnen een jaar. Daarvoor pleit secretaris-generaal Maarten Camps van het ministerie van Economische Zaken in een interview met NRC.
Hierbij worden alle zelfstandigen, onder wie de ruim 1 miljoen zzp’ers, automatisch verzekerd, tenzij een ZZP’er zelf laat weten er van af te zien.

Inkomensgrens

Het doel van het experiment is om te kijken of er een inkomensgrens bestaat tussen zzp’ers die wel of niet kiezen voor een verzekering. De groep “afhankelijke zelfstandigen” onder die inkomensgrens zou vervolgens verplicht kunnen worden om zich te verzekeren. De conclusie kan ook zijn om alle zzp’ers automatisch te blijven verzekeren, behalve de groep die niet wil. Met een dergelijk experiment, met een looptijd van bijvoorbeeld één jaar lang, wil Camps een doorbraak bereiken in de slepende discussie over kwetsbare zzp’ers.

Bouw

Een alternatief is dat de overheid begint met een kleiner experiment voor bepaalde sectoren, zoals de bouw, zegt Camps. Van deze sector is bekend dat er veel kleine ZZP’ers en schijn-ZZP’ers zijn. “Zo kun je lessen leren, waarmee je een systeem van arbeidsongeschiktheidsverzekering kunt introduceren.”

AOV

2 op de 3 ZZP’ers zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, volgens overheidsonderzoek van eind 2015. Voor veel kleine zelfstandigen is het te duur: zzp’ers betalen een premie van 8 tot 17 procent van hun loon. Ongeveer de helft van de zzp’ers bouwt geen pensioen op, volgens het onderzoek.
De tarieven van zzp’ers die nu geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen betalen, zullen stijgen, aldus Camps. Hij sluit niet uit dat zpp’ers een toeslag van opdrachtgevers vragen om een dergelijke verzekering te kunnen betalen.

Bron: NRC Nieuws

Advertisment ad adsense adlogger