Wegwijzer Den Haag Klimaatbestendig

Wegwijzer Den Haag Klimaatbestendig

Hevige regenbuien, warmere zomerdagen en langere perioden van droogte. Den Haag wil zich klaarmaken voor steeds griller wordend weer. Daarom kondigt wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie) de Wegwijzer Den Haag Klimaatbestendig aan.

“Wegwijzer Den Haag Klimaatbestendig is een stappenplan voor klimaatbestendig ontwerpen voor ontwikkelaars én gemeente zelf”

Klimaat

“In juni was weer eens te zien hoe grillig het weer in Nederland kan zijn. Na weken met veel regen volgen warme, droge dagen, waardoor de stad opwarmt. Ook de hete zomers van 2019 en 2020 kan iedereen zich nog wel herinneren.”

Door klimaatverandering zal dit de komende jaren alleen nog maar toenemen. “Daarom nemen we nu stappen. Zo blijft Den Haag ook in de toekomst mooi, groen en prettig om te leven.”, aldus wethouder van Tongeren.

Urban waterbuffer

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering. Kwetsbare plekken zijn in kaart gebracht en waar mogelijk aangepakt, zoals onder bruggen en viaducten, waar vaak water op de weg blijft staan.

Ook zijn er een aantal mooie, innovatieve voorbeeldprojecten in Den Haag, zoals de aanleg van de calamiteitenberging Molenvlietpark bij de Rotterdamsebaan, de Urban Waterbuffer in het wijkpark Cromvliet, de versterking van de boulevard in Scheveningen en een groot aantal vergroeningsprojecten in de openbare ruimte van de stad.

Stappenplan

De Wegwijzer Den Haag Klimaatbestendig is de volgende stap. Een stappenplan voor klimaatbestendig ontwerpen moet het voor ontwikkelaars én de gemeente zelf makkelijker maken om aan de slag te gaan.Ook zijn er ontwerpprincipes, eisen en ambities geformuleerd en staan er concrete maatregelen in waar iedereen mee aan de slag kan.

Nieuwbouw

Nieuwbouwprojecten moeten voortaan 50mm water tijdelijk op kunnen vangen op eigen terrein. De gemeente gaat zelf aan de slag met een kansenkaart, waar gekeken wordt welke toekomstige opknapbeurten van pleinen, vervanging van riool of de aanleg van duurzame energiebronnen en netwerken bij kunnen dragen.

Inwoners Den Haag

Bewoners en eigenaren van huizen en gebouwen helpen door tegels uit de tuin te halen en te vervangen door groen, een geveltuintje aan te leggen of een regenton neer te zetten.

De gemeente heeft een subsidieregeling voor groene daken, net als het Hoogheemraadschap Delfland die de subsidieregeling “Klimaatadaptatie In Actie” heeft.

Advertisment ad adsense adlogger