Bouwen zonder vergunning in Rotterdam

Woningen bouwen zonder vergunning in Rotterdam

Een eengezinswoning zonder omgevingsvergunning bouwen is vanaf dit najaar mogelijk in grote delen van Rotterdam. Dan start de gemeente met Architect aan Zet; een proef met een aantal architecten.

Bouwen zonder vergunning met Architect aan Zet: “Alleen gecertificeerde architecten mogen meedoen”

Bij Architect aan Zet gaat het om particuliere eengezinswoningen, een dakopbouw, dakkapel of dakterras en bijbehorende bouwwerken zoals een tuinhuis of een atelier. De gecertificeerde architect zorgt ervoor dat het hele bouwproces, van idee tot realisatie, sneller en efficiënter verloopt.

De architect doet alleen een melding bij de gemeente; een omgevingsvergunning is niet nodig. Ook hoeven er geen leges betaald te worden. Het kabinet heeft Rotterdam hiervoor toestemming gegeven op basis van de Crisis- en Herstelwet.

“Met deze proef krijgen markt en Rotterdammers meer verantwoordelijkheid en ruimte voor initiatief maar minder bureaucratie en minder administratieve lasten. Zo kunnen we sneller de woningen bouwen die we zo hard nodig hebben’’, zegt wethouder Kurvers.

Steekproeven

Drie jaar lang, van 2015 tot 2018, onderzocht de gemeente of de verantwoordelijkheid voor de toetsing en het toezicht op de bouwregels aan marktpartijen kan worden overgelaten. Kurvers: “Uit het onderzoek blijkt dat het kan. Wel mogen alleen gecertificeerde architecten meedoen en gaan we een onafhankelijke partij inschakelen voor controle op de naleving van de regels. Ook doen we vanuit de gemeente steekproeven om de kwaliteit te bewaken.”

Beschermde stadsgezichten

Architect aan Zet gaat gelden voor grote delen van Rotterdam. Maar er zijn ook uitzonderingen. Bijvoorbeeld gebieden/objecten die een monumentenstatus hebben, bijzondere welstandsgebieden, beschermde stadsgezichten of cultuurhistorisch waardevolle objecten. Projecten in gebieden met funderingsproblematiek kunnen ook meedoen, hier gelden wel extra eisen voor.

Burenakkoord

In delen van Prins Alexander en Hoogvliet is in januari een vierjarige proef Burenakkoord gestart waarbij bewoners met hun buren bepalen of een verbouwing of klein bouwwerk kan. Zij kunnen dan gratis een omgevingsvergunning aanvragen.

Architect aan Zet geldt voor veel meer gebieden in Rotterdam. Mensen in de proefgebieden van het Burenakkoord kunnen kiezen: meedoen aan het burenakkoord, de ‘ouderwetse’ reguliere procedure volgen of in september, als de gemeenteraad akkoord is met de verordening, kiezen voor Architect aan Zet.

Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) heeft recentelijk het voorstel aan de gemeenteraad gedaan. Als de raad akkoord gaat met het voorstel kan de proef starten op 1 september van dit jaar.

Meer Informatie over de proef Architect aan Zet

Woningen bouwen zonder vergunning in Rotterdam met Architect aan zet.

Advertisment ad adsense adlogger