Tijdens de Woontop 2024 hebben het Rijk, andere overheden, woningcorporaties en diverse partijen uit de markt, de handen ineen geslagen te werken aan de oplossing van het woningbouwtekort. Dat was een succes, zo blijkt. Er is besloten om in december 2025 een nieuwe Woontop te organiseren.
“De Woontop 2024 samenwerking is een succes, schrijft minister Mona Keijzer aan de kamer”
Woontop 2024 werkt
“We zien dat deze manier van samenwerken werkt. Partijen staan dichter bij elkaar en houden elkaar vast. Ook als het moeilijk wordt, zoals bij de Voorjaarsnota. Hoewel het toen even ingewikkeld werd, hebben de partners van de Woontop 2024 juist opgeroepen om vast te houden aan de gemaakte afspraken. Alleen door samen op te trekken en die afspraken na te komen kunnen we het woningbouwtekort oplossen. De eerste vruchten van deze samenwerking zijn inmiddels geplukt en daar ben ik blij om. De woningbouwopgave vraagt om versnelling en om gezamenlijke, eenduidige plannen”, vertelt minister Mona Keijzer.
Woontop 2025
Gedurende het jaar werken alle Woontop 2024 -partners samen aan de uitvoering van de gemaakte afspraken. In december van dit jaar is de tweede editie van de jaarlijkse Woontop. Tijdens de Woontop 2025 worden de tijdens Woontop 2024 gemaakte afspraken geëvalueerd en waar nodig bijgewerkt en/of verder uitgewerkt. Ook zullen de bij de Woontop betrokken partijen nieuwe afspraken maken als dat nodig is.
Doorbraaklocaties
Er zijn 20 doorbraaklocaties gekozen voor de bouw van 150.000 woningen. Op vijf locaties helpt het Expertteam Woningbouw van de RVO gemeenten om snel knelpunten op te lossen, zodat de bouw kan beginnen.
Stoer en schrappen regels
In Nederland zorgt een opeenstapeling van regels en procedures ervoor dat woningbouw vertraagt, duurder wordt of zelfs stilvalt. De regels zijn op zichzelf logisch, maar sluiten niet goed op elkaar aan en helpen niet om het woningtekort op te lossen.
Daarom is tijdens de Woontop 2024 het programma STOER gestart om overbodige en tegenstrijdige regels te schrappen. De adviesgroep STOER gaf al eerste adviezen om regels eenvoudiger te maken en beter te gebruiken, zodat woningbouw sneller kan. Voor de zomer komt het eindrapport. Hierop reageert het kabinet na de zomer.
Versnellen en volgen
De Landelijke Versnellingstafel Woningbouw adviseerde in april 2025 om Publiek Private Monitors (PPM’s) te gebruiken om de voortgang van woningbouw beter te kunnen volgen. Provincies moeten ervoor zorgen dat alle regionale en lokale versnellingstafels vanaf juli 2025 met PPM’s werken.
“Hiervoor is het nodig dat gemeenten, corporaties en marktpartijen informatie aanleveren en dit instrument gebruiken. Ook worden provincies en gemeenten gevraagd hun woningbouwplannen elke drie jaar te actualiseren. Zo blijft duidelijk waar en hoeveel woningen er gebouwd moeten worden”, bericht het ministerie.
Nieuwe woningen en infra
Tijdens de Woontop 2024 is afgesproken dat het Rijk ongeveer 20 miljard euro investeert in nieuwe woningen. Waarvan 7,5 miljard euro door dit kabinet.
Er is 5 miljard euro voor woningbouw beschikbaar. Dat geld wordt voornamelijk ingezet om betaalbare woningen te realiseren. Dit met het doel om 100.000 woningen per jaar te behalen. De overige 2,5 miljard euro is bedoeld voor betere bereikbaarheid van de nieuwe woningen. Die 2,5 miljard wordt nog dit jaar toegekend.
Innovatie en opschaling woningbouw
Het programma IOP stimuleert sneller, betaalbaarder en toekomstbestendiger bouwen met innovatieve technieken en samenwerkingen. Het programma geeft invulling aan de STOER -adviezen die vragen om slimmere werkwijzen.
In de Groene Metropool Arnhem-Nijmegen start een experiment om industrieel gebouwde woningen sneller te realiseren zonder extra kwaliteitscontroles, wat tijd en kosten bespaart. Ook in Limburg en de Metropoolregio Amsterdam zijn plekken aangewezen om industrieel te bouwen.
Leefbaarheid en veiligheid
Met de 19 gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) zijn afspraken gemaakt om 600 miljoen euro te investeren in de bouw van bijna 50.000 woningen. Daarvan is 180 miljoen euro bedoeld voor maatschappelijke voorzieningen en openbare ruimte.
Bron: Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.