Renovatie energievoorziening AMC

  • Energievoorziening_9

Complex én boeiend

Het is niet zomaar een project; de renovatie van de energiecentrale van het Academisch Medisch Centrum (AMC). De continuïteit van energievoorziening is immers van levensbelang. Een calamiteit kan grote gevolgen hebben voor patiënten. Met Egbert Klop, managing partner van DWA en betrokken bij de nieuwe energievoorziening in het AMC praten we over de manier waarop het project gestalte is gegeven. Waarom zijn bepaalde keuzes gemaakt?

Het AMC heeft de energievoorziening de afgelopen jaren volledig vernieuwd. De ruim 30 jaar oude centrale zat aan het eind van zijn technische levensduur. Bovendien was in de loop van de tijd de behoefte aan energie toegenomen en bleek de noodstroomcapaciteit onvoldoende. Daar is aan gewerkt. Alsook aan maatregelen om aan de strengere milieueisen te voldoen. “De everingszekerheid speelde ook een rol”, vertelt Egbert Klop. “Het AMC heeft slechts één voedingsstation voor elektriciteit. De meeste grotere ziekenhuizen worden gevoed vanuit twee onafhankelijke stations. De netvoeding is nu betrouwbaarder gemaakt door het inkoopstation niet meer in het energiestation te plaatsen, maar erbuiten. Ook zit het AMC aan de eindtak van de aardgasleiding. Ze hebben geen dubbele voeding. Daarom hebben we nu gekozen voor warmtekrachtmotoren die niet alleen op aardgas, maar in noodgevallen ook op diesel kunnen functioneren. Valt het gas uit, dan kan het ziekenhuis door op diesel.” De redenen tot renovatie mogen duidelijk zijn.

Warmtekrachtcentrale

Het AMC krijgt al dertig jaar stroom via een warmtekrachtcentrale. Ook als het openbare net uitvalt, is het AMC verzekerd van elektriciteit. Onmisbaar voor een ziekenhuis. Hoe werkt dit systeem? Egbert Klop: “In Nederland zijn we gewend aan betrouwbare energievoorziening. Statistisch hebben we slechts 10 tot 20 minuten uitval per jaar. Daar merken we nauwelijks iets van. Maar voor een ziekenhuis is dat veel. Stel dat er net een calamiteit is, dan kunnen de gevolgen enorm zijn. Dus is er altijd behoefte aan noodstroom. Daar zijn verschillende oplossingsrichtingen voor, zoals een noodstroomaggregaat dat opstart als de netvoeding wegvalt. De afnemer van de elektriciteit merkt dan een kortstondige onderbreking. We noemen dit ook wel ‘door het donker gaan’. De andere variant – waar een aantal grotere ziekenhuizen mee werken – is de draaiende noodstroomvoorziening. Valt de spanning weg, dan heeft het ziekenhuis een eigen stroomvoorziening, in het geval van het AMC een warmtekrachtinstallatie. Het ziekenhuis kan dan gewoon ‘doordraaien’. De patiënt of gebruiker merkt er niets van.”

Lees verder in editie 3-2014

Advertisment ad adsense adlogger