Gebouwautomatisering Emmeloord

  • Gemeentehuis_Emmeloord_1

Volledige integratie ICT en installaties

Elk gebouwautomatiseringsproject heeft zijn eigen DNA, zijn eigen stempel. Zo ook het gemeentehuis in Emmeloord. Een geavanceerd gebouwbeheersysteem draait er sinds kort op dezelfde infrastructuur als het ICT netwerk voor de werkplekken en de financiële administratie. Sterker nog, ook twee gemeentelijke sporthallen zijn erop aangesloten. De zevende business case van de Nederlandse Brancheorganisatie voor Gebouw Automatisering is weer een heel bijzondere.

Het begon allemaal een aantal jaren geleden met een directeur concernstaf van de gemeente Noordoostpolder. Haar wens was om het gemeentehuis in Emmeloord te upgraden naar de wensen en eisen van deze tijd en deze operatie meteen te koppelen aan het invoeren van Het Nieuwe Werken. Het gebouw zelf dateert van halverwege de jaren tachtig. Sindsdien was er in al die jaren niet gerenoveerd, op wat kleine verbouwingen na. Adviesbureau draaijer + partners, gespe-cialiseerd in gebied, gebouw en gebruik, werd gevraagd een business plan te schrijven. De gemeenteraad ging akkoord met een investeringsplan van 4,5 miljoen euro om het gemeentehuis geschikt te maken voor Het Nieuwe Werken en tegemoet te komen aan de eisen van deze tijd. Het werd een knap staaltje gebouwautomatisering, waarbij partijen het beste in zichzelf en in elkaar naar boven hebben gehaald. Dat de ICT afdeling van meet af aan een van de samenwerkende partijen was en tot nu toe steeds is gebleven, is best bijzonder, ook in de wereld van de gebouwautomatisering.

Partijen

Aan tafel zitten Henri van de Brug, coördinator van het team Vastgoedbeheer van de gemeente Noordoostpolder, Marco Smetsers van HVAC-Techniek en Edwin Mulder van installatiebedrijf en hoofdaannemer Klein Poelhuis. Adviserend partij in dit project was verder DWA.
Voor de gemeente Noordoostpolder beheert Henri van de Brug circa zeventig gebouwen. Drie sporthallen en elf gymlokalen draaien op Priva regelsystemen. Twee sporthallen, het zwembad en het gemeentehuis draaien op Webeasy regelsystemen. Priva en Webeasy zijn beide gerenommeerde lidbedrijven van de brancheorganisatie. Net als HVAC-Techniek, dat sinds een jaar of vijf de partij is voor de regeltechniek in veel van de gemeentelijke gebouwen. Klein Poelhuis is de partij voor het onderhoud van de installaties. Henri van de Brug: ‘Onze vaste partners hebben hier de klus geklaard, hoewel we aanvankelijk met een andere partij zijn gestart.’

Lees verder in editie 3-2014

Advertisment ad adsense adlogger