“Energielabel zegt weinig over stookkosten woning”

uitzending Pointer: "Energielabel zegt weinig over stookkosten woning"

Met een gunstig energielabel kun je alsnog hoge stookkosten krijgen blijkt uit onderzoek van het platform Pointer. Zo tellen grotere kieren niet mee voor het energielabel. De overheid gaat er van uit dat het label iets zegt over de stookkosten. Bewoners komen daardoor in de problemen.

“Pointer over huurders in de kou is donderdag 9 februari om 20:25 uur te zien op NPO2 of terug te kijken via de link* onderaan de pagina”

Energielabel steeds belangrijker

Energielabels zijn steeds belangrijker geworden. Ze tellen mee voor hoe hoog een hypotheek of de huur mag zijn. Ook bepalen ze wanneer je aan de beurt bent voor verduurzaming. Zo worden huurwoningen met een label A tot en met D pas later opgeknapt dan huizen met slechtere labels. In de tussentijd betalen huurders hoge stookkosten.

Werkelijk energiegebruik

Het idee is dat iemand in met een goed energielabel, zoals A, minder kwijt is aan stookkosten dan iemand met een huis met label E. Maar in de praktijk hoeft dit niet zo te zijn.

“We zien dat er soms flinke verschillen zitten tussen het werkelijke energiegebruik en wat je zou verwachten op basis van het label”, laat Aedes aan Pointer weten.

Zo kan een voordeur niet meer goed sluiten, het dubbelglas kan al 40 jaar oud zijn en de isolatie in de muren is weggezakt. Daardoor stijgen de stookkosten, terwijl het label hetzelfde blijft. Vele huurders deden hierover hun beklag bij Pointer.

Scoren door zonnepanelen

Ook stijgt een label als er zonnepanelen op het dak komen of bewoners worden aangesloten op stadsverwarming. “Terwijl dat voor de warmte niet uitmaakt. Je hebt nog steeds evenveel warmte nodig”, verteld Luuk Oosterbaan van woningcorporatie Rochdale aan Pointer.

“Zelfs een tent kan in principe een label A krijgen, als je er maar heel veel zonnepanelen op en naast legt”, zegt Harm Valk, voorzitter van de projectgroep die systematiek rondom energielabels vaststelt.

Huurders dupe

Dit verschil tussen praktijk en theorie dupeert huurders. Zo heeft de overheid afgesproken dat woningen met de slechtste labels E, F, en G als eerste moeten worden aangepakt. Veel huurders zitten hierdoor nog jarenlang met hoge stookkosten.

Ook bewoners in de Oranjestraat in Stadskanaal vissen achter het net. Hun monumentale woningen hebben volgens controleurs meerdere gebreken en huurders zitten daardoor met hoge energierekeningen. Omdat de huizen energielabel C hebben, hoeft de verhuurder niets te doen.

Energielabel is indicatie

Het kabinet erkent het verschil: “Het energielabel geeft een indicatie van het energiegebruik voor het gebouw, niet voor de bewoner”, reageert het ministerie van Binnenlandse Zaken naar Pointer. Waarom het label dan wel bepalend is voor zaken die van belang zijn voor bewoners, laat het ministerie niet weten.

(Terug-)kijken

De uitzending van Pointer over huurders in de kou is te zien op donderdag 8 februari om 20:25 uur bij KRO-NCRV op NPO2 en daarna kun je *de uitzending hier terugkijken.

Beeld en bron: KRO-NCRV’s Pointer.

Zie ook: Inspectie onderzoekt fraude met energielabels.

Advertisment ad adsense adlogger