Renovatie ministerie EZ mag door

Renovatie ministerie EZ mag door

Het Rijksvastgoedbedrijf kan doorgaan met de renovatie van B30, het voormalige ministerie van Economische Zaken aan de Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag. Dat is de uitkomst van het kort geding van architect Ruijssenaars tegen de Staat. De rechter heeft zijn eis om de bouw stil te leggen afgewezen. Renovatie ministerie EZ mag door.

Architect Ruijssenaars

Het monumentale gebouw is in 1911 door rijksbouwmeester D. E. C. Knuttel ontworpen, maar door de Amsterdamse architect Ruijssenaars in 1993 grondig gerenoveerd. Hij overkapte onder meer het binnenplein. Vervolgens werd het gebouw aangemerkt als rijksmonument. De Rijksgebouwendienst erkende het auteursrecht van Ruijssenaars toen de nieuwe renovatieplannen op tafel kwamen, zo stond in de dagvaarding. Deze zouden ook binnen de aangegeven marges worden gerespecteerd, maar dat is niet gebeurd, stelde Ruijssenaars.

Het Rijksvastgoedbedrijf stelde daar tegenover dat van verminking geen sprake is: de eerdere verbouwing wordt door sloop ongedaan gemaakt. Dan is het auteursrecht niet meer aan de orde. Ook heeft Ruijssenaars eerder meermalen een aanbod afgewezen om overleg te voeren met de architect van de lopende renovatie.

Gesloopt

De rechter vond Ruijssenaars te laat met zijn kort geding. Grote delen van zijn werk zijn inmiddels al vernietigd. Ook had Ruijssenaars eerder kunnen reageren op het aanbod om overleg te voeren. Bovendien zou het stilleggen van de bouw in dit stadium zeker 200.000 euro per maand kosten. Wel moet Ruijssenaars de complete bouwtekeningen voor de renovatie krijgen.

Na de renovatie komen het Centraal Planbureau, het Planbureau voor de Leefomgeving, het Sociaal en Cultureel Planbureau, het College Bescherming Persoonsgegevens en de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in het gebouw.

Advertisment ad adsense adlogger