Op 13 en 14 maart 2014 vindt het gratis techniekfestival Nederland innoveert (NLi) plaats. Het festival biedt een podium voor innovaties en technische droombanen van eigen bodem. Het festival wil scholieren, studenten en young professionals inspireren met de mogelijkheden, uitdagingen en maatschappelijke relevantie die techniek biedt.
Techniek en innovatie
Het festival vindt plaats op RDM Rotterdam en heeft een afwisselend programma. Er zijn diverse kopstukken uit de branche aanwezig. Zij vertellen over de rol van techniek en innovatie.
Sprekers tijdens het festival
Dagelijks worden er nieuwe sprekers toegevoegd aan het programma. Een kleine greep uit de sprekers van het festival laat de diversiteit van het evenement zien. Deltacommissaris Wim Kuijken vertelt over hoe het Deltaplan de extremen van de natuur kan opvangen. Hij presenteerde (tijdens afgelopen Prinsjesdag) het nieuwe Deltaprogramma aan de Tweede Kamer. De voormalige Chief Design Officer bij Philips Lighting (Rogier van der Heide) deelt tijdens het festival zijn grensverleggende lichtdromen. Hij is tevens artistiek directeur van het Amsterdam Light Festival. Verder vertelt Schout-bij-nacht Rob Bauer waarom innovatie in het leger een kwestie van leven en dood kan zijn. Ook legt ESTEC-engineer Joe Zender uit hoe je een ruimtesonde na een reis van 10 jaar op een door de ruimte suizende komeet laat landen.
Activiteiten
Op het festivalterrein vinden pitches van technologische start-ups plaats. Voor bezoekers die de handen uit de mouwen willen steken, zal RDM Makerspace beide dagen verscheidene workshops geven, zoals 3D printing en Internet of things. Ook wordt tijdens NLi de nieuwste samenwerking tussen Port of Rotterdam en YES!Delft gelanceerd. Het festival sluit af met de bekendmaking van de winnaar van een ruimtereis met XCOR Aerospace.
Locatie
Nederland innoveert vindt plaats op het terrein van RDM Rotterdam: de etalage van de Rotterdamse haven, waar techniek op een zichtbaar wordt gemaakt. De voormalige werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) biedt nu plaats aan onderwijs, onderzoek en ondernemers.