Architectenbureaus zouden minder vaak deelnemen aan selecties. Ze vinden de eisen vaak te star en de deelnamekosten te hoog. Bovendien is de kans om te winnen gering. Dat bericht de Nederlandse architectenbranche BNA.
Fred Schoorl, BNA-directeur: ‘We zien dat steeds meer bureaus hun business case niet meer rondkrijgen en het bedrijfsrisico niet meer willen nemen. Bureaus worden kritischer en daardoor selectiever. De creatieve uitputting in de afgelopen tijd vertaalt zich nu hierin. Opdrachtgevers hebben minder te kiezen.’
Besloten selectieprocedures wel populair
Van alle selectieprocedures zijn besloten selectieprocedures (op uitnodiging) verreweg het populairst. Het merendeel van de ondervraagde bureaus (68%) doet mee aan dit soort selecties, zo bericht de BNA. Bij de open selecties is het beeld anders. Slechts 35% van de bureaus doet mee aan (EU) aanbestedingen en prijsvragen. De voornaamste redenen om van deelname af te zien zijn een zeer geringe kans om te winnen (78%), te rigide geschiktheidseisen (76%) en buitensporige deelnamekosten (60%).
traditionele architectuuropdrachten
Met betrekking tot contractvormen is de situatie vergelijkbaar. Het leeuwendeel van de architectenbureaus is geïnteresseerd in traditionele (volledige of beperkte) architectenopdrachten. Bij de geïntegreerde contracten is de markt een stuk krapper. Total engineering en Design & Build zijn het domein van een beperkte groep grotere bureaus. Bij de grote DB(F)MO contracten is het spelersveld nog beperkter; slechts 16% van de bureaus is in de markt voor dit soort opdrachten.