BIM wordt langzaam gemeengoed

BIM wordt langzaam gemeengoed

Soepele integratie verschillende partijen grote uitdaging

Het gebruik van BIM in de bouw is de afgelopen jaren toegenomen. Momenteel wordt het model in 29% van de bouwprojecten gebruikt. De verwachting is dat het model de komende jaren behoorlijk zal toenemen. BIM wordt langzaam gemeengoed

Het Bouw Informatie Model, BIM, is een model waarin integrale samenwerking mogelijk wordt tussen verschillende bouwpartijen als architect, constructeur, installateur en aannemer. In de periode 2010 tot en met 2014 is BIM behoorlijk geïntegreerd geraakt in de bouwwereld, zo blijkt uit het onderzoek BIM – trends en Ontwikkelingen’, gedaan door BouwKennis.

Toekomst

Het blijkt dat BIM in de toekomst langzaam gemeengoed zal worden. Van de groep die nu nog niet met BIM werkt, zegt zo’n 30% dat in de loop van 2015 of 2016 wel te doen. Grootste hindernis is de kennis- en tijdinvestering die vereist is om met het model te werken. Andere punten die bedrijven noemen als reden om niet met BIM aan de slag te gaan zijn de benodigde financiële middelen en het verschil in BIM-gebruik door verschillende partijen. De verschillende bedrijven die in een project samenwerken, werken vaak ieder met hun eigen soort 3D BIM-software werken. Het uitwisselen van 3D BIM-gegevens kan daardoor ingewikkeld zijn. Een gladde integratie van de diverse rollen is de grote uitdaging van het BIM-model.

Klantvraag

Architecten werken het meest met BIM, gevolgd door aannemers in bouw en uitvoering. Onderaan de lijst staan installateurs. De installateurs zijn echter met een inhaalslag begonnen, waarbij de vraag van de klant een belangrijke motivatie is om ermee te beginnen. Twee derde van alle ondervraagden geeft aan ooit het model te hebben gebruikt.

Advertisment ad adsense adlogger