De BNA Beste Gebouw van het Jaar editie 2018 gaat 25 januari van start met Louise Vet als voorzitter, fervent voorstander van een duurzaam bouwen. Met de Beste Gebouw-verkiezing wil de BNA de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij.
BNA Beste Gebouw van het Jaar vorig jaar gewonnen door OV Terminal Breda en Stadhuiskwartier Deventer
Met de Beste Gebouw-verkiezing wil de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De prijs is dan ook vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers.
Vorig jaar was de OV Terminal Breda (Koen van Velsen architecten) het beste gebouw van Nederland volgens de vakjury (foto boven). De Publieksprijs ging naar het Stadhuiskwartier Deventer, ontworpen door Neutelings Riedijk.
Belangrijke rol
Als juryvoorzitter van BNA Beste Gebouw-2018 kijkt Vet uit naar de jurybeoordelingstour door Nederland langs de beste gebouwen van dit moment. “Een beetje duurzaamheid bestaat niet, dat dringt nu ook door tot bouwend Nederland. Architecten spelen een belangrijke rol in de transitie van die bewustwording naar circulair bouwen. Deze Beste Gebouw-verkiezing leent zich prima om dat proces aan te jagen – het kan mij niet snel genoeg gaan.”
BNA-directeur Fred Schoorl is blij met Louise Vet als juryvoorzitter: “Ze is een vrouw met een missie. Die van haar en van de BNA komen op prettige wijze samen als het gaat om de gebouwde omgeving. We zien uit naar een gedreven, kritische juryvoorzitter die – net als wij – de wereld echt wel een stuk beter wil maken.”
25 januari: start inzenden
De voorbereidingen voor de 12e editie van dé architectuurprijs van Nederland zijn inmiddels in volle gang. De prijs wordt uitgereikt op 18 mei 2018 in Amsterdam. De wedstrijd start op 25 januari aanstaande hier.
Jury en categorieën
De BNA Beste Gebouw van het Jaar jury wordt ook in 2018 gevormd door een zeskoppige jury. Zij beoordelen de gebouwen in de categorieën:
– Identiteit & Icoonwaarde (‘placemaking’),
– Leefbaarheid & Sociale Cohesie (‘livability’),
– Stimulerende Omgevingen (‘stimulating environments’),
– Particuliere Woonbeleving (‘personal environments’).
De jury bestaat, naast de voorzitter, uit drie architecten en twee opdrachtgevers:
Louise Vet is directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en hoogleraar evolutionaire ecologie aan de Wageningen Universiteit.Haar integrale duurzaamheidsprincipes brengt Vet in praktijk bij het NIOO laboratorium-kantorencomplex, waarvoor zij in 2012 de Gouden Piramide kreeg. In december ontving zij het ‘Honorary Membership’ van de British Ecological Society, als erkenning voor haar bijdrage aan het uitdragen van ecologische kennis en oplossingen.
Koen van Velsen heeft met zijn bureau Koen van Velsen architecten de afgelopen veertig jaar een rijk en gevarieerd oeuvre opgebouwd. Van Velsen won 2 keer de Beste Gebouw-vakjuryprijs: in 2010 voor revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem en in 2017 voor de Openbaar Vervoer Terminal in Breda.
Meindert Smallenbroek is directeur Energie & Omgeving bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Daar houdt hij zich bezig met de transitie van een fossiele naar een duurzame economie. Als kleinzoon en achterkleinzoon van een architectenfamilie is Smallenbroek bijzonder geïnteresseerd in wat de gebouwde omgeving betekent voor mensen, welke duurzame keuzen daarbij worden gemaakt en wat de rol van de overheid daarbij is of zou moeten zijn.
Titia Luiten startte na haar Bouwkunde-studie aan de TU Delft in 1998 haar loopbaan bij JHK Architecten en werd daar in 2006 partner. Haar werkterrein is gericht op het vormgeven van complexe onderwijs-, research- en werkomgevingen voor een breed scala aan opdrachtgevers. Zij is gefascineerd door de menselijke dynamiek in het ontwerp- en bouwproces en streeft naar het samenbrengen van vele belangen in een helder vormgegeven gebouw met maatschappelijke impact.
Gijs Baks werd in 2013 door Wallpaper Magazine geschaard tot de top 20 beste, aanstormende architecten van de wereld. Als oprichter en architect maakt hij, met zijn architectenbureau Space Encounters, deze belofte sindsdien waar. In 2017 wonnen zij onder meer BNA Beste Gebouw van het Jaar in de categorie Stimulerende Omgevingen en The International Architecture Award.
Onno Dwars is directeur van Ballast Nedam Development en verantwoordelijk voor strategie en visie. “Gebouwen vormen een essentieel onderdeel van ons dagelijks bestaan en vormen letterlijk de hoeksteen van ons samenleving. De gebouwde leefomgeving biedt de kans op positief bij te dragen aan de kwaliteit van leven. Mijn doel is om leefomgevingen te maken waar mensen aantoonbaar 5 jaar ouder worden.”