Borging technische kennis en kunde uitdaging technische branche

UNETO-VNI rapport over toekomst techniek en technische branche

Naast zorgen over het werven van technisch personeel, maken technische organisaties zich ongerust over het borgen van technische kennis en kunde. Dit wordt gezien als de grootste personele uitdaging, blijkt uit de ROVC TechBarometer, Ruim 1.200 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

“Om te voorkomen dat er een kennislek ontstaat, is het van belang dat er genoeg kennisoverdracht binnen de technische branche plaatsvindt”

Meer uitdagingen

Een andere personele uitdaging die technische organisaties ervaren is vergrijzing en uitstroom van oudere werknemers (19%). Deze uitstroom van ervaren techneuten helpt niet om het tekort aan werknemers op te lossen. Bedrijven raken hiermee ook technische kennis en kunde kwijt. Daarnaast verwacht 14 procent van de technische bedrijven dat het lastig wordt om technisch vakbekwaam personeel te selecteren. Door een intern opleidingstraject aan te bieden kan deze uitdaging omgezet worden in een kans.

Reden opleiden technisch personeel

Een deel van de organisaties houdt zich al bezig met het opleiden van personeel. De reden hiervoor is om de kwaliteit van het werk te verbeteren. Met up-to-date kennis blijft de kwaliteit hoog. Een deel van de organisaties geeft aan werknemers op te leiden om hen zo voor te bereiden op de toekomst. Dat het opleiden van personeel ook getuigd van goed werkgeverschap, is voor bijna tien procent van de organisaties een reden om hierin te investeren.

Kennislek

John Huizing, directeur bij ROVC: “Het is zonde wanneer kennis en kunde uit een organisatie verdwijnen zodra een werknemer weggaat. Hoe langer technici bij een organisatie werken, hoe meer kennis zij opbouwen. Dit is onmisbaar voor bedrijven. Om te voorkomen dat er een kennislek ontstaat, is het van belang dat er genoeg kennisoverdracht plaatsvindt. Daarnaast is het zaak dat organisaties blijven investeren in het technisch opleiden van hun werknemers. Zo blijft het niveau hoog en de kennis en kunde geborgd.”

Info

De ROVC TechBarometer 2019 geeft inzicht in de relevante trends voor de techniek. Het rapport is hier gratis aan te vragen.

Advertisment ad adsense adlogger