Bouwvak is op z’n retour

Bouwvak 2018 en 2019

Steeds meer bouwbedrijven en zelfstandigen werken door in zomermaanden

De bouwvak is op z’n retour, de helft van bedrijven in de bouwen blijven deze periode gewoon doorwerken. Onder zelfstandig ondernemers in de bouw is dat aantal nog hoger. Met name de grotere flexibiliteit die bouwbedrijven de laatste jaren bieden, lijkt hiervan de oorzaak.

De officiële bouwvak is al zo’n dertig jaar geleden afgeschaft, maar tot bijna twee jaar geleden werkte slechts een kwart van alle bouwbedrijven nog door in de bouwvak, die dit jaar valt tussen 20 juli en 20 augustus. In twee jaar tijd – tot en met deze zomer dus – is dat aantal bedrijven dat doorwerkt in de bouwvak gestegen naar 50 procent.

‘Doorwerken nu eenmaal nodig’

Deze gegevens blijken uit onderzoek van adviesbureau USP Marketing Consultancy onder 150 bouwbedrijven. 28 procent van de ondervraagde bedrijven sluit de deuren tijdens de bouwvak. Bij het overige kleine kwart ligt het werk ook vrijwel stil, op een paar collega’s na, die blijven doorwerken. Veel van de ondervraagden geven aan dat doorwerken nu eenmaal nodig is. Ook zien bouwbedrijven doorwerken in de bouwvak als een bijkomstigheid van de flexibilisering die de laatste jaren over de gehele bouwsector plaatsvindt. Grote leveranciers en fabrikanten spelen hierop in door ook in de zomermaanden open te blijven.

Mooi weer

In navolging van bouwbedrijven werken ook zzp’ers in de bouw door in de zomermaanden. Uit onderzoek van 500 vakmensen door werkspot.nl, blijkt zo’n 60 procent niet aan een zomerstop te doen. De zomer blijkt voor hen juist een goede periode om grotere klussen uit te voeren. Particulieren blijken klussen aan hun huis graag tijdens hun vakantie te laten uitvoeren, niet zelden betaald met hun vakantiegeld. De zzp’ers noemen ook het gunstige weer als extra argument om door te werken. Ook blijkt er minder concurrentie te zijn in de zomermaanden, maar hoe meer bouwers ‘s zomers doorgaan, hoe kleiner dat voordeel wordt. Werkspot.nl zegt zelf geen daling in het aantal klussen te zien dat op die site geplaatst wordt in de zomermaanden.

Advertisment ad adsense adlogger