In Amersfoort is een burgerinitiatief gestart om werk te maken van het grote aantal leegstaande woningen in de stad. Volgens het initiatief ‘Ruimte om te Wonen’ staat er in Amersfoort 300.000 vierkante meter aan gebouwen leeg, van kantoorpanden tot kerken en winkels. Daarin ziet het initiatief een kans om tegemoet te komen aan de grote vraag naar sociale woningen.
In Amersfoort staat 30 procent van het totaal aan kantoorruimte leeg. Marc van Leent, initiatiefnemer van Ruimte om te Wonen, noemt dit in het AD onacceptabel. Daarbij wijst hij op de wachttijd voor sociale huur, die in Amersfoort momenteel 8 jaar is.
Ruimte voor 1500 woningzoekenden
Van Leent berekent dat minimaal 1500 woningzoekenden zouden kunnen profiteren wanneer de leegstaande panden op de woningmarkt worden aangeboden. “Er staat 300.000 vierkante leeg. Als een kleine woning 60 vierkante meter is, dan kun je theoretisch gezien 5000 huishoudens een woning geven. In de praktijk zal dit niet haalbaar zijn, omdat niet ieder pand bewoonbaar is. Daarom hebben wij ons doel gesteld op 30 procent van dat aantal en dat is minimaal 1500 woningzoekenden. Dit is haalbaar, het is geen droomwerk”, aldus Van Leent in het AD.
Sociale sector
Bij al deze cijfers komt ook nog eens het gegeven dat huurders in de sociale sector in Amersfoort het meest van heel Nederland betalen, 11,70 euro per maand per vierkante meter. Het Amersfoortse burgerinitiatief zegt te willen bemiddelen tussen woningzoekenden en pandeigenaren. Inmiddels zijn 10 potentiële locaties aangemeld. Er blijkt een begin te zijn gemaakt, waarbij ondernemers en burgers de krachten bundelen en samen kijken naar de mogelijkheden van de leegstaand panden. Ruimte om te Wonen werkt inmiddels samen met onder andere de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Aedes Woningcorporaties.
Eerste initiatieven
De eerste initiatieven komen van de grond. Van Leent: “Zo zijn we nu met Huize Randenbroek bezig. De gemeente heeft het pand in het park te koop gezet en een groep geïnteresseerden wil samen het pand kopen en er vervolgens in wonen. Aan de Amsterdamseweg ligt al 10 jaar een braakliggend terrein. Ook daar is een groep mensen geïnteresseerd om daar woon/werk units te plaatsen. Zo ontstaan er initiatieven, want de gemeente en de corporaties kunnen dit gigantische probleem niet oplossen.” Via de site ruimteomtewonen.nl kunnen zowel woningzoekenden als pandeigenaren locaties aanmelden. Dit beperkt zich trouwens niet alleen tot Amersfoort. Vervolgens kijkt het burgerinitiatief samen met woningzoekenden en eigenaren naar de mogelijkheden van de leegstaande gebouwen.