Vandaag gaat de subsidie Mijn Cyber weerbare Zaak weer open. Kleine ondernemers met maximaal 50 medewerkers kunnen met deze regeling subsidie krijgen voor de kosten van de aanschaf en implementatie van één of meer belangrijke cyber weerbaarheids maatregelen. Er is nog veel te verbeteren op het gebied van computerveiligheid, ook binnen de bouw, infra en techniek.
“Dit jaar stelt het Digital Trust Center (DTC) een subsidie van een miljoen euro beschikbaar om de financiële drempel naar cyber weerbaarheid maatregelen te verlagen”
Met name kleine ondernemingen ervaren deze drempel bij het nemen van basismaatregelen die de weerbaarheid tegen cyber aanvallen verhogen.
Binnen de bouw, infra en techniek valt er nog veel te verbeteren op het gebied van cyberveiligheid. In de infographics is duidelijk te zien waar de sector staat ten opzichte van andere branches.
Mijn Cyber weerbare Zaak samengevat
Subsidie kan worden aangevraagd door zelfstandig ondernemers en mkb-bedrijven met maximaal 50 medewerkers en een jaaromzet van maximaal 10 miljoen euro.
Voor subsidie komen maatregelen die vallen onder de volgende categorieën in aanmerking:
1. Veilige netwerktoegang/wifi
2. Wachtwoordmanager
3. Tweefactorauthenticatie (2FA), tweestapsverificatie en multifactortauthenticatie (MFA)
4. Patch-management
5. Antivirussoftware
6. Back-ups instellen en testen
7. Risico-inventarisatie en evaluatie daarvan
8. Cyber awareness trainingen
De subsidie bedraagt 50 procent van de kosten voor aanschaf of implementatie, met een maximum van 1.250 euro per aanvrager. Het budget wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen totdat het subsidiebudget is uitgeput.
Weerbaarheid kleine ondernemingen
Veel kleine bedrijven blijven achter met hun weerbaarheid en nemen nog niet voldoende maatregelen. Dat er een kloof ontstaat tussen de dreigingen en de maatregelen die kleine bedrijven nemen is duidelijk. Dit wordt bevestigd in de Cyber security monitor van het CBS en het advies van de Cyber Security Raad. Analyse van de data uit de check voor ZZP’ers en het MKB laat zien dat de top 3 van al genomen maatregelen bestaat uit antivirussoftware, maken van back-ups en het herkennen van phishing.
Subsidie aanvragen
In drie stappen vraag je een Mijn Cyber weerbare Zaak-subsidie aan.
– De eerste stap is om te weten waar de cyberveiligheid van jouw bedrijf nog tekortschiet. Met de Cyber Veilig Check voor zzp en mkb download je jouw eigen actielijst met te nemen maatregelen.
– Als tweede stap komt het aanschaffen van de producten of diensten van je actielijst die voor subsidie in aanmerking komen.
– De laatste stap bestaat uit de aanvraag van de subsidie en het uploaden van de actielijst en de factuur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Zie ook: Meer subsidie voor energiezuinige investeringen bedrijven.