Dataverlies!

Dataverlies

tips voor het omgaan met back-up’s

Bijna vijftig procent van de incidenten van dataverlies komt door menselijke fouten. Dit blijkt uit onderzoek van Kroll Ontrack.

Vooral bij bedrijven kan dataverlies grote financiële gevolgen hebben. Dat back-up en herstel belangrijk is, is bij de meeste ondernemers wel bekend. Toch krijgen datarecovery specialisten veel aanvragen voor het herstellen van data uit back-upsystemen of het digitaal archief van ondernemingen.
‘Toenemende datahoeveelheden, korte back-upvensters en de snelle verandering van technologieën zijn een uitdaging voor veel ondernemingen. Doordat -medewerkers niet goed omgaan met back-up en archiefsystemen worden er vaak fouten gemaakt’, stelt men. Om bedrijven te helpen dataverlies te voorkomen de volgende nuttige tips.

Nuttige tips

Back-up is geen neventaak
Men adviseerd niet op trainingen en scholingen te besparen. Het is daarom verstandig om structureel iemand binnen het bedrijf aan te wijzen die verantwoordelijk is voor de back-ups.

Zorg voor een goede strategie

Een goede back-upstrategie voorkomt het verlies van belangrijke gegevens. Er wordt daarom geadviseerd om, vóór het invoeren van een back-up oplossing, goed na te denken over de vraag welke taken de beveiliging moet vervullen.

Moet men in het geval van dataverlies zo snel mogelijk weer toegang tot de data hebben? Of moet men de data voor de lange termijn worden opgeslagen?

Bouw veiligheidscontroles in

De techniek van tegenwoordig helpt onder andere om de bewaartermijnen automatisch te coderen, datadragers -automatisch te archiveren of te verwijderen. Toch kan er ook iets misgaan met deze moderne technieken. Om fouten bij -codering te voorkomen moeten belangrijke instellingen met de hand worden uitgevoerd en van tijd tot tijd worden geverifieerd.

Ga met de tijd mee

In de kelders en archieven van veel ondernemingen liggen gearchiveerde datadragers opgeslagen, die door actuele systemen niet meer gelezen kunnen worden. Als oude tape- of back-upsystemen niet meer ondersteund worden, wordt het tijd om de data om te zetten naar meer actuele formats. Idealiter moet de migratie strategisch gebeuren en een onderdeel van het data-management zijn. Wie zijn archiefdata regelmatig migreert, voorkomt een omslachtige datarecovery.

Wees voorbereid op noodsituaties

Het verlies van data waarvan een back-up is gemaakt kan ook bij de beste voorbereiding niet altijd worden uitgesloten. Daarom moeten ondernemers preventief een datarecovery strategie kiezen en datarecovery in hun noodplan integreren. Zo kunnen de nodige maatregelen bij een noodgeval snel op gang worden gebracht en fouten met beschadigde back-up systemen worden vermeden.

Klik hier voor meer informatie

Lees verder in editie 5-2011

Advertisment ad adsense adlogger