In samenwerking met onder andere Alzheimer Nederland heeft KAW de toolkit ‘Dementie vriendelijk Wonen’ grondig vernieuwd. De herziening van de toolkit is uitgevoerd in opdracht van en met hulp van seniorenhuisvester Woonzorg Nederland. Met de update is er ook veel nieuwe informatie toegevoegd.
“De toolkit biedt praktische handvatten voor ontwikkelaars, woningcorporaties en beheerders om de woonomgeving beter af te stemmen op de behoeften van mensen met dementie”
Samenwerking
Naast KAW en Alzheimer Nederland hebben partijen als Aedes, ActiZ en de DEEL Academy van de TU Eindhoven een bijdrage geleverd. Woonzorg Nederland heeft nu de beschikking over een toolkit die alle deelaspecten dekt en tot ver in de toekomst mee kan. Ook de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn veel geraadpleegd en hebben hun steun uitgesproken voor het initiatief.
De toolkit bestaat uit een toegankelijk document vol adviezen, illustraties en tips en is beschikbaar via Alzheimer Nederland.
Urgentie rond dementie
De urgentie is hoog. Door de vergrijzing en een tekort aan zorgplekken en -personeel blijven senioren langer thuis wonen. Het aantal huurders met dementie hand over hand toe. Daarnaast groeit het aantal mensen dat lijdt aan dementie jaarlijks tot naar verwachting 500.000 patiƫnten in de komende 15 jaar.
Een dementievriendelijk gebouw en begeleiding door beheerders, mede huurders en de sociale omgeving zijn essentieel. Niet alleen voor de zelfredzaamheid van deze groep senioren, maar ook voor het functioneren van de maatschappij als geheel.
Keuzes en invloed
“De uitdaging daarbij is om suggesties te doen die resulteren in een esthetisch en functioneel woongebouw. Een gebouw dat tegelijkertijd en heel specifiek aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van bewoners met dementie. We streven naar een woonomgeving die niet direct herkenbaar is als een zorgvoorziening voor dementie. De toolkit helpt om hierin afwegingen te maken en te begrijpen hoe je met kleine, maar de juiste keuzes grote invloed kunt uitoefenen. Wanneer je bijvoorbeeld een raampje plaatst in of naast de voordeur kan de huurder iets herkenbaars ophangen zodat hij of zij zijn appartement makkelijker herkent en terugvindt”, zegt Hilda Hoekstra van KAW.
Ervaring met zorg wonen
KAW ontwerpt zorggebouwen en helpt gemeenten helpt met hun zorgvisie en woonzorgscans. Zij hebben ervaring met het ontwerpen voor mensen die lijden aan onder meer dementie. Het architecten- en adviesbureau ontwierp ook Wij zijn Zuiderschans in Den Bosch. Dit duurzame zorggebouw is volledig ingericht op het maken van contact en verbinding in een vrije, maar ook veilige omgeving.
Een ander voorbeeld is De Nieuwe Hoeven in Schaijk (zie foto). Hier bouwde men midden in de Brabantse natuur en tussen de dieren een aantal kleinschalige woonzorggebouwen voor mensen met dementie.
Zie ook:
270 woonzorg appartementen in Trappenberg Huizen.
Marken Haven in Beekbergen, zorggebouw met lef.