Doek gevallen voor ENCI Maastricht

Doek gevallen voor ENCI Maastricht

De Maastrichtse cementfabriek ENCI sluit na 94 jaar haar deuren. Eind juni 2020 valt definitief het doek.

De oudste ENCI vestiging was niet meer in staat om concurrerend te blijven

Cementfabriek ENCI in Maastricht sluit eind juni volgend jaar de deuren. Voor de 50 medewerkers wordt collectief ontslag aangevraagd. De Benelux-directeur van moederbedrijf HeidelbergCement heeft inmiddels het personeel geïnformeerd.

De groeve in de St. Pietersberg te Maastricht werd 1 juli 2018 gesloten voor mergelwinning. De cementoven met een capaciteit van 800.000 ton klinker per jaar is eind maart 2019 stilgelegd en luidde uiteindelijk de sluiting van de cementfabriek in Maastricht in, aldus de directie.

Beperkte opslagcapaciteit

De sluiting van de oven heeft geleid tot een lagere productie van klinker. Met als gevolg dat het bedrijf in grotere mate afhankelijk werd van invoer. Een handicap was daarbij dat zeeschepen met een grotere capaciteit niet over de Maas naar Maastricht kunnen varen.

Daarnaast had de vestiging Maastricht een beperkte opslagcapaciteit en kent de vestiging hoge onderhoudskosten. De directie kwam tot de conclusie dat dat de oudste vestiging van ENCI niet in staat is om concurrerend te blijven.

De winning van kalksteen en het produceren van het halffabricaat klinker gebeurde in de groeve. Het malen van klinker tot cement gebeurde in Maastricht en deels in Rotterdam en IJmuiden. De klinker werd per boot vervoerd.

Gebouw

Wat er met het gebouw van ENCI gaat gebeuren is nog niet bekend. Er is een Plan van Transformatie voor het Enci-gebied. Het noordelijk deel van de mergelgroeve is overgedragen aan Natuurmonumenten.

Over

ENCI, opgericht in 1926, staat voor Nederlands cement. Verreweg het grootste deel van de verschillende cementsoorten van ENCI wordt in Nederland afgezet. De centrale afdelingen zijn gevestigd in het kantoor in ‘s-Hertogenbosch, daar vinden onder andere de verkoop-, plannings- en marketingactiviteiten plaats.

De productie van cement vindt plaats in de fabrieken in IJmuiden en Rotterdam en tot voor kort in Maastricht. De leveringen verlopen via de waterwegen en per as. Het vervoer over water bedraagt circa veertig procent en het vervoer per as zestig procent.

ENCI maakt deel uit van de HeidelbergCement Groep, wereldwijd marktleider in zand en grind en één van de grootste producenten van cement en beton ter wereld. De HeidelbergCement Groep is op de Nederlandse markt ook aanwezig via Mebin (betonmortel) en Sagrex (toeslagmaterialen).

Advertisment ad adsense adlogger