Een overkapping in je tuin, waar let je op?

Een overkapping in je tuin, waar let je op?

Met een overkapping haal je meer uit je tuin. Je kunt veel vaker in je tuin zitten, ook als het weer het net niet helemaal toelaat. Een overkapping geeft je ook schaduw als de zon te fel brandt en geeft je beschutting als het regent. Met een overkapping kun je optimaal genieten van het buitenleven. In dit artikel lees je meer over verschillende soorten overkappingen en waar je op moet letten als je erover denkt om een overkapping voor in je tuin aan te schaffen.

Voordat je tot aankoop overgaat is het belangrijk om eerst op de hoogte te zijn van alle opties. Overkappingen heb je namelijk in meerdere vormen. Kortweg kun je kiezen uit vier soorten overkappingen:

  • Terrasoverkapping
  • Tuinhuis met een overkapping
  • Pergola
  • Prieel

Terrasoverkapping

Een terrasoverkapping is een aanbouw aan je huis. Met een terrasoverkapping kun je binnen en buiten makkelijk combineren. De voordelen van een terrasoverkapping zijn dat deze zorgt voor meer leefruimte en zorgt voor een waardestijging van je huis. Het nadeel is dat een terrasoverkapping veel licht kan wegnemen uit je huis en daarnaast is het laten plaatsen vaak een dure aangelegenheid. Daartegenover staat wel dat je tot in de late uurtjes onbezorgd buiten kunt zitten.

Tuinhuis met overkapping

Een tuinhuis is superhandig om je spullen in op te bergen, maar wist je dat je een tuinhuis ook in combinatie met een overkapping kan krijgen? Het voordeel hiervan is dat je het comfort van buiten zitten kunt combineren met opslagruimte. Superhandig als je je opbergruimte bijvoorbeeld als bar gebruikt of als je houdt van barbecue├źn. Zo heb je je drankje of je barbecue altijd bij de hand. Natuurlijk heeft een tuinhuis met een overkapping ook nadelen. De aanschafprijs is hoog en een tuinhuis met een overkapping heeft onderhoud nodig.

Prieel

Een prieel is een een overkapping die je ergens op een vrije ruimte in je tuin kunt plaatsen. Hij zit dus nergens aan vast. Een prieel is het mooiste om op een prominente plek te plaatsen, daar komt hij goed tot zijn recht. Een prieel kan een echte eyecatcher zijn in je tuin, maar als hij op de verkeerde plek staat kan hij voor te veel schaduw in de tuin zorgen. Denk dus goed na over waar je een prieel neerzet in je tuin.

Pergola

Een pergola is de meest betaalbare manier om een overkapping in je tuin te plaatsen. Een pergola geeft sfeer en gezelligheid in je tuin. De houten dwarsbalken van een pergola zijn ideaal voor klimplanten. Een pergola kun je ook bedekken met doeken of golfplaten. Zo bescherm je jezelf op een goedkope manier tegen de zon of regen. Een pergola is makkelijk te plaatsen en goedkoper dan een terrasoverkapping, een prieel of een tuinhuis. Met een pergola ben je wel minder beschermd tegen weersinvloeden omdat je minder beschut zit.

Heb je een vergunning nodig om een overkapping te laten plaatsen?

Dit verschilt per gemeente. Gemeenten kunnen zelf bepalen of je een bouwvergunning nodig hebt voor het laten plaatsen van een overkapping. Het beste kun je daarom vooraf even controleren of je een vergunning nodig hebt. Als dit het geval is, kun je deze het beste ruim van te voren aanvragen. Meestal moet je specifieke informatie over je plannen verstrekken en soms moet je een bouwtekening indienen. Het aanvragen van een vergunning is meestal niet gratis. Bereid je hier dus goed op voor om geen geld te verspillen en ergernissen te voorkomen.

Het onderhoud van een overkapping

Een overkapping bouw je voor een langere periode. Je wilt er lang plezier van hebben. De meeste overkappingen zijn gebouwd van hout en de kwaliteit hiervan bepaald hoeveel onderhoud je overkapping nodig heeft. Als je je overkapping hebt geverfd, dan heeft deze om de paar jaar een nieuw likje verf nodig. Een overkapping gemaakt van een goede kwaliteit hout zal niet snel gaan rotten en heeft relatief weinig onderhoud nodig.

Kun je een tuinoverkapping zelf plaatsen?

Als je een beetje handig bent, kun je in de meeste gevallen een tuinoverkapping zelf plaatsen. De meeste overkappingen zijn bouwpakketten waarbij alle benodigde materialen worden meegeleverd, zoals alle houten onderdelen en ijzeren bevestigingsmaterialen. Al het hout is op maat gezaagd dus je kunt direct aan de slag. Het is wel belangrijk om de gebruiksaanwijzing goed te lezen.

Advertisment ad adsense adlogger