Archipunt en LievenCSO hebben een andere manier om de effecten van de aardbevingen in Groningen te minimaliseren. In plaats van de focus te legen op het beschermen van gebouwen wordt er gekeken naar het verstevigen van de ondergrond.
Na de vele aardbevingen in Groningen is er veel schade aan de woningen. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kijkt naar manier om gebouwen steviger te maken. Door Archipunt en LievenCSO wordt een andere aanpak voorgesteld genaamd: ‘de Groninger Gasvesten’. Deze aanpak is een dorpsgerichte aanpak, waarbij veiligheid en leefbaarheid voor dorp en inwoners centraal staan. Er wordt meer gekeken naar de ondergrond waarop de aarbeving-gevoelige objecten zijn gebouwd.
Schade aardbevingen verkleinen
Door een combinatie te maken van dempende maatregelen rondom én onder de dorpskernen worden het effect van een beving verkleind. De dorpsrand wordt met een ondergrondse diepwanddemper versterkt, hierdoor wordt de horizontale kracht op gebouwen bij een beving sterk verminderd. Onder het dorp wordt de grond versterkt om verzwakkingsschade te voorkomen. De zandlaag wordt biologisch verstijft waarbij bacteriën aan het werk worden gezet als ‘biobouwers’. De oplossing is volgens de experts op relatief korte termijn technisch en financieel haalbaar.
Of de methode ook daadwerkelijk wordt toegepast in Groningen is nog niet bekend, de verschillende verantwoordelijken onderzoeken meerdere mogelijkheden.
Zie ook: Gebouwsensor in Stadhuis Groningen.