Vanaf 1 januari 2023 moeten bedrijfs- en kantoorpanden van meer dan 100m2 over een energielabel C beschikken. Veel panden voldoen momenteel nog niet aan deze eis. De huidige energiecrisis zal een extra impuls geven om versneld de juiste stappen te zetten, verwacht belangenbehartiger voor de lichtindustrie LightRec. Zij zien dat veel bedrijven oude verlichtingsinstallaties aan het vervangen zijn. Energiecrisis: extra impuls verduurzaming bedrijfspanden.
“Energiecrisis en verduurzaming bedrijfspanden: Hét moment om oude verlichtingsinstallaties te vervangen door LED”
Vanaf 1 januari 2023
De overheid zet al sinds 2015 in op het stimuleren van energiebesparende maatregelen in bedrijfspanden door middel van een energielabel. In de meeste gevallen is een energielabel verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand. Dit geldt voor utiliteitsgebouwen (i.e. gebouwen zonder woonbestemming) met een gebruiksoppervlakte van ten minste 50 vierkante meter. Vanaf 1 januari 2023 geldt voor gebouwen van meer dan 100 vierkante meter zelfs een strengere eis: er moet minimaal sprake zijn van energielabel C.
Vervangen door LED
Onderzoek wijst in dat kader uit dat als we alle lichtpunten in Nederland vervangen door ledverlichting we jaarlijks 1,1 miljard euro aan energiekosten besparen, en de CO2-uitstoot met 2,9 miljoen ton kunnen terugdringen. Volgens Gied van Hoorn, directeur van LightRec en bestuurder bij Stichting OPEN, is het in combinatie met de hoge energieprijzen hét moment om oude verlichtingsinstallaties te vervangen door LED.
Uitfasering fluorescentielampen
Daar bovenop komt nog dat Brussel in de komende jaren de meeste gangbare tl- en spaarlampen (ook wel fluorescentielampen genaamd omdat deze licht geven door het oplichten van een fluorescerende laag, onder invloed van ultraviolette stralen die opgewekt worden door gasontlading in de lamp) gaat uitfaseren, ofwel verbieden. Sinds 1 sept 2021 zijn bijvoorbeeld compact fluorescentielampen met een geïntegreerd VSA (T2), en T12 38 mm fluorescentielampen (T12) al niet meer toegestaan. Sinds 1 september 2022 zijn ook andere producten op de lijst gezet, zoals 26 mm fluorescentielampen (T8) en de meeste laagvolthalogeenlampen.
Voor deze typen lichtbronnen kan een LED-retrofit lichtbron uitkomst bieden (ofwel een ledlamp die qua formaat en fitting past in een conventionele armatuur). Ook kan gekozen worden voor een modern LED-armatuur. Hoewel producten op voorraad nog wel verkocht mogen worden is het verstandig om door de EU uitgefaseerde lampen niet langer te (laten) monteren en deze waar mogelijk te vervangen.
Grijze circuit
Aan het vervangen van lampen en armaturen zit wel nog een belangrijk aspect: de afgedankte items dienen apart ingezameld te worden voor recycling. Want zoals Bouw+Uitvoering vorig jaar al noteerde uit de mond van Van Hoorn: in de sloop- en installatiesector verdwijnen nog steeds veel afgedankte armaturen in het zogeheten grijze circuit, waarmee hij met name doelde op de oudijzerhandel die voor afgedankte armaturen een vergoeding betaalt. Hoewel ook dit metaal op de een of andere manier gerecycled wordt, is echter onduidelijk of dat op een verantwoorde manier gebeurt (lees: door een CENELEC-gecertificeerd bedrijf dat ook de milieubelastende materialen en componenten verwijdert).
Bovendien telt e-waste die langs de niet-officiële kanalen wordt gerecycled, niet mee voor het behalen van de inzameldoelstelling die Brussel aan Nederland oplegt (te weten 65% van het volume van nieuw op de markt gebrachte apparatuur in de drie jaar ervoor, de zogeheten Put On Market of POM – red.). Volgens Van Hoorn kan dit op termijn financiële consequenties hebben voor Nederland, terwijl dat niet echt nodig is als iedereen zich gewoon aan de regels zou houden.
Vergoeding
De vorig jaar in het leven geroepen marktconforme vergoeding voor bouw- en installatiebedrijven die gebruik maken van het officiële Wecycle-inzamelsysteem, geldt overigens nog steeds, benadrukt Van Hoorn. Hij zegt: “Onverminderd geldt dat alle bouw- of installatiebedrijven een overeenkomst met Stichting OPEN kunnen tekenen voor de inzameling van armaturen”.
Deze overeenkomst geldt voor onbepaalde tijd en is maandelijks opzegbaar. Na afronding van de overeenkomst wordt de vergoeding ingeregeld en kunnen zij onbeperkt gebruik maken van de gratis inzamelmiddelen van Wecycle. Door een dergelijke overeenkomst met Stichting OPEN voldoe je als bedrijf in één keer aan alle wet- en regelgeving, en de verwerkingseisen die gelden voor e-waste. Daarbij kun je aanspraak maken op de logistieke service van Wecycle, met een aantrekkelijke inzamelvergoeding per ton armaturen als bonus.”
Meer informatie.
Energiecrisis: extra impuls verduurzaming bedrijfspanden.