Architectenbureau cepezed heeft een plan ontworpen voor het volledige hergebruik van de oude Lekbrug bij Vianen.
Hergebruik geeft de historische setting extra gelaagdheid
De boogbrug werd in 1936 voltooid als onderdeel van het Rijkswegenplan en was lang één van de belangrijkste verbindingen tussen het noorden en zuiden van Nederland. Na ingebruikname van de direct naastgelegen Jan Blankenbruggen met een veel hogere capaciteit raakte de brug vanaf 2004 echter in onbruik.
Nadat verschillende partijen eerdere pogingen deden de brug te behouden, heeft een consortium bestaand uit architectenbureau cepezed, Expericon, Hollandia Infra, Mammoet en de IV-Groep de afgelopen tijd gezocht naar mogelijkheden tot volledige herontwikkeling en daarmee integraal hergebruik van de brug. In het plan worden de aanbruggen bebouwd met nul-op-de-meter-appartementen en komt onder de boog van de eigenlijke brug een horeca- en congrespaviljoen.
Duizenden tonnen restmateriaal
Duurzaamheid, circulariteit en uniciteit vormden belangrijke motieven voor het verkennen van de mogelijkheden. Restauratie en bebouwing voorkomen immers duizenden tonnen grotendeels onbruikbaar restmateriaal alsook kosten en energie voor ontmanteling en verwijdering. Daarnaast behoudt het plan waardevol industrieel en infrastructureel erfgoed, waarmee het bijdraagt aan de leesbaarheid en beleefbaarheid van de historie.
Aanwending van de brug als basis voor energieneutrale woningen en een congrescentrum schept verder een krachtig nieuw en herkenbaar icoon voor hoe Nederland en zijn inwoners creatief en innovatief omgaan met en leven te midden van het alom aanwezige water.
Het paviljoen en de woningen zelf kunnen ook als kenmerkende referentie voor innovatie, creativiteit en duurzaamheid gelden; ze komen efficiënt tot stand met een minimum aan lichtgewicht materialen, zijn technisch volledig toegerust op de vele specifieke uitdagingen van de locatie en zijn rijkelijk voorzien van daglicht en buitenruimte. Het uitzicht voor de bewoners is oer-Hollands en onvergelijkbaar.
Bezwaren betrokken gemeenten
De eigenaar van de brug, Rijkswaterstaat, heeft het consortium de afgelopen tijd de mogelijkheid gegeven het plan nader uit te werken op aspecten van onder meer techniek, financiën en regelgeving. Het kwam echter niet voorbij de bezwaren van de betrokken gemeenten, die concludeerden dat het niet past in de ruimtelijke plannen voor de uiterwaarden.
Het consortium met cepezed hoopt dat het plan alsnog inspiratie kan zijn voor soortgelijke kansen op andere plekken. Directeur Jan Pesman van cepezed: “Met de onvermijdelijke verdere modernisering raken er op uiteenlopende locaties geregeld prachtige oude bouwwerken buiten gebruik. Met slimme oplossingen zijn daarvoor vaak unieke nieuwe bestemmingen te bedenken en ontwerpen. Wij vinden het fantastisch aan zulke uitdagingen te werken; hergebruik geeft de historische setting extra gelaagdheid en de nieuwe functies een enorme meerwaarde. Bovendien is het gewoon duurzaam natuurlijk.”