Hoogste 3D geprinte betonnen object ter wereld op Floriade

Hoogste 3D geprinte betonnen object ter wereld op de Floriade Expo 2022

Een van de meest opvallende objecten op de Floriade Expo 2022 in Almere wordt gepresenteerd door Qatar: een 3D geprinte moderne versie van de Burj al-Hamam. Deze ‘duiven toren’ is ontworpen door Wittteveen+Bos en de Expo Pavillion group, geprint door Saint-Gobain Weber Beamix in Eindhoven en met zijn 12,1 meter het hoogste 3D geprinte betonnen object ter wereld.

“De Burj al-Hamam is zonder stalen bewapening of gegoten beton gebouwd”

Duiventoren

De 3D geprinte Burj al-Hamam is een eerbetoon aan de traditioneel gebouwde duiventorens in Qatar en wordt gekenmerkt door zijn speciale, architectonische vorm. De toren biedt tijdens het trekseizoen een beschermende plek voor meer dan duizend duiven. Hiermee voorziet hij tegelijk in een ecologische manier van landbouw.

Dankzij de slimme constructie kunnen de uitwerpselen van de duiven worden verzameld en worden gebruikt als meststof voor lokale boerderijen. Bezoekers van de Floriade kunnen ook in de toren en zodoende van dichtbij kennismaken met de 3D geprinte structuur en constructie. Aangezien vele wilde duiven inmiddels dankbaar gebruik maken van de toren is de toegang uiteraard geheel op eigen risico.

Grensverleggend

De Burj al-Hamam is zonder stalen bewapening of gegoten beton gebouwd. De 3D geprinte constructie voorziet in een geautomatiseerde manier om het ontwerp van de torens te bouwen. Om de CO2 voetafdruk nog verder te verminderen, heeft Weber de energiebehoefte van het productieproces en de hoeveelheid materiaal flink gereduceerd.

Hierdoor is voor de torens tot 60 procent minder CO2 uitgestoten dan bij de traditionele manier van bouwen. Op deze manier heeft de Weber Beamix betonprintfabriek de grenzen van beton printen verder verlegd.

Specificaties toren

Totale element 65 pcs
Gewicht 56 ton
Volume 26 m3
Print tijd 107 uur
3DCP mortel W160-3D
3DCP Factory Saint-Gobain Weber Beamix, Eindhoven
Design Witteveen+Bos & Expo Pavillion group
Construction Eng. Witteveen+Bos
3DCP Eng. Saint-Gobain Weber Beamix
Constructor KPM3

Hoogste 3D geprinte betonnen object ter wereld op Floriade.

Advertisment ad adsense adlogger