Huurprijzen middelgrote steden alsmaar hoger

De gemiddelde vrije sector huurprijzen bereiken in steeds meer steden een recordhoogte. Het afgelopen kwartaal lagen de huurprijzen van vrije sectorwoningen in meer dan tien grote en middelgrote steden op het hoogste niveau dat Pararius daar ooit heeft gemeten. Opvallend is dat het gros van die steden buiten de Randstad ligt.

In Zoetermeer groeide het gemiddelde huurbedrag per vierkante meter per maand met 20,8 procent

Ook de gemiddelde landelijke huurprijs was wederom hoger dan Pararius ooit heeft gemeten. Landelijk betalen huurders gemiddeld 5,9 procent meer dan een jaar geleden bij het betrekken van een nieuwe huurwoning in de vrije sector. Deze cijfers zijn gebaseerd op 10.671 woningen die het afgelopen kwartaal via Pararius werden verhuurd.

Opvallendste middelgrote steden

In Leiden (+8,4%), Nijmegen (+8,9%) en Enschede (+10,5%) steeg de gemiddelde huurprijs per vierkante meter met tenminste 8 procent. In Tilburg (+13,6%), Roosendaal (+14,1%), Amersfoort (+15,4%), Almere (+18,8%) en Apeldoorn (+20,2%) was de stijging nog veel groter. In al deze steden was de gemiddelde vierkantemeterprijs het hoogst ooit.

De grootste groei werd gemeten in Zoetermeer: daar groeide het gemiddelde huurbedrag per vierkante meter per maand met 20,8 procent naar €11,50 ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017. Zoetermeer ligt centraal ten opzichte van de steden Leiden, Den Haag en Rotterdam en is daarmee een uitwijkmogelijkheid voor woningzoekenden.

In Deventer was een prijsstijging te zien van 8,45 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. In Amsterdam, Amstelveen, Delft, Eindhoven en Helmond was dat anders: daar werd wel een recordhuurprijs gemeten maar met slechts een geringe procentuele prijsstijging.

In de voetsporen van de grootste vier steden

De middelgrote steden waar de prijzen het afgelopen kwartaal flink stegen, treden hiermee in de voetsporen van grote Randstadsteden als Amsterdam en Utrecht. In de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) werd als eerste een flinke, plotselinge prijsstijging gemeten.

In deze steden was ook als eerste weer een omslag zichtbaar. In Amsterdam werd het kantelpunt in het tweede kwartaal van 2016 bereikt, waarna de prijzen zich veel gematigder ontwikkelden. In Utrecht kwam het omslagpunt later: vanaf het tweede kwartaal van 2017 was daar een duidelijke prijsstagnatie in de vrije huursector zichtbaar.

Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, is er in deze grote steden weinig ruimte meer voor prijsstijgingen: “Er zit een grens aan wat huurders kunnen betalen. Komen de prijzen bij die grens in de buurt, dan zwakt de prijsstijging vanzelfsprekend af. In andere middelgrote steden is zo’n huurplafond nog lang niet bereikt. Naar verwachting stijgen de prijzen daar de komende maanden nog door.”, legt De Groot uit.

Toch is het onwaarschijnlijk dat de prijzen buiten de Randstad de komende jaren op hetzelfde prijsniveau komen als in de vier grootste steden van Nederland. “In de Randstad, en met name in Amsterdam, is de vraag naar woningen ongekend groot. Gemiddeld gezien is de bestedingsruimte van woningzoekenden in de Randstad groter waardoor er nog steeds aan de gevraagde huurprijzen kan worden voldaan. In de kleinere steden is de grens aan wat mensen willen betalen waarschijnlijk eerder bereikt.”, zegt De Groot.

Over Pararius

Pararius.nl is het grootste onafhankelijke woningplatform van Nederland. Via het platform kunnen uitsluitend professionele makelaars waaronder NVM, VBO, VastgoedPRO, woningcorporaties, beheerders, beleggers en projectontwikkelaars hun beschikbare woningaanbod presenteren.

Advertisment ad adsense adlogger