Na het uitkomen van het rapport over de breedplaatvloer in Eindhoven deed het ministerie een oproep aan alle gemeenten en bouwbedrijven om breedplaatvloeren te onderzoeken. Bouwend Nederland heeft haar leden opgeroepen daaraan mee te werken, zo bericht zij vandaag in haar nieuwsbrief. Ook doen zij een beroep op alle toeleveranciers, constructeurs, bouw- en woningtoezicht van gemeenten en gebouweigenaren om aan de inventarisatie mee- en samen te werken. Op dit moment is de sector intensief bezig de omvang van het probleem te inventariseren.
Leden Bouwend Nederland druk met inventariseren problematiek rondom de breedplaatvloeren
Vanaf welk jaar?
Bouwend Nederland heeft de afgelopen week meer dan 500 leden benaderd om zo spoedig als mogelijk overzicht te kunnen krijgen in de omvang van de problematiek rondom de breedplaatvloeren. Opdrachtgevers en burgers maken zich sinds het onderzoek naar de breedplaatvloeren grote zorgen en dat levert maatschappelijke onrust op.
Het onderzoek richt zich uitsluitend op breedplaatvloeren in gebouwen die na 1999 zijn neergezet. Onderzoek is alleen nodig als er een positief moment aanwezig is bij de naden van de breedplaatvloeren.
Stappenplan
Voor het vaststellen van de constructieve veiligheid van gebouwen waarin breedplaatvloeren zijn toegepast, heeft adviesbureau ir. J.G. Hageman BV een stappenplan ontwikkeld. Bouwend Nederland heeft haar leden opgeroepen om indien sprake is van breedplaatvloeren dit stappenplan zo spoedig mogelijk voor de desbetreffende gebouwen te doorlopen. Dat hoeft alleen als er sprake is van het gebruik van zelfverdichtend beton dat niet is opgeruwd. Een volgende criterium waarnaar wordt gekeken is de schuifspanning. Alleen breedplaatvloeren waarbij de schuifspanning bij fundamentele belasting hoger is dan 0,40 N/mm2 in het aansluitvlak moeten nader worden onderzocht, zo bericht men.
Info
Lees op de site van Bouwend Nederland meer en bekijk de themapagina over breedplaatvloeren voor nadere informatie.