‘Met onze energiemaken we het verschil’
De energie spat ervan af, als we praten met Mauricevan Rooijen, contractmanager samenwerkingsovereenkomst ingenieursdiensten bij Rijkswaterstaat en bedenker van Jonge Geesten in de bouw en Yuri Kiontke, hoofd procesondersteuning bij BAM Wegen en eveneens Jonge Geest.
Tot deze beweging behoren opdrachtgevers en -nemers, adviseurs en toeleveranciers. Mensen die, ongeacht hun leeftijd en cultuur, het verschil willen maken in de bouw. Na de opleiding Baanbrekers in de bouw, bedoeld voor innovatoren in de sector, en het geven van een presentatie voor Trainees in de bouw, voelde Maurice van Rooijen zo veel positieve energie dat hij voorstelde themadagen te organiseren met genoemde organisaties. In mei 2009 werd Jonge Geesten een feit. Hij vertelt: ‘Trainees zijn de jongeren, Baanbrekers zijn de dertigers en veertigers. Jonge Geesten zijn alle generaties bijeen. Het is onze ‘drive’ deze generaties én culturen – een aannemer kent een totaal andere cultuur dan een ingenieur – met elkaar te verbinden.’
In beweging
Doel van Jonge Geesten is actualiteiten, trends en kennis met elkaar uit te wisselen. ‘Belangrijk is, dat dit in beweging blijft. Elke keer wordt een themabijeenkomst door een andere groep mensen georganiseerd’, vertelt Van Rooijen. De eerste bijeenkomst had als thema ‘Nieuw Leiderschap & Netwerkorganisaties’. Jonge geesten van Strukton Bouw & Vastgoed, Rijkswaterstaat, Baanbrekers en Trainees in de bouw en de Nieuwbouw organiseerden het symposium. Het programma bestond uit presentaties, films en discussie. Martijn Smitt, directeur van Strukton Civiel vertelde een inspirerend verhaal over leiderschap. Annemieke Roobeek, docent bij Nyenrode Business Universiteit en directeur van Meeting More Minds, schetste een duidelijk beeld -tussen de verschillen in generaties. Maurice van Rooijen: ‘Deze eerste bijeenkomst was succesvol. Ruim 150 mensen van verschillende generaties bezochten het symposium. Achteraf hoorden we dat de aanwezigen met nieuwe inzichten naar huis gingen. We hadden bijvoorbeeld een filmpje gemaakt waarin aan kinderen van zes jaar werd gevraagd wie de baas was. Elk kind had een ander beeld over de leider. Zo is de baas van de wereld Sinterklaas. Leiderschap begint bij kinderen, dus ja, dit zette wel aan het denken.’ Vrij snel na deze eerste bijeenkomst stonden andere mensen op om een tweede Jonge Geesten themadag te organiseren.