Keilehaven Rotterdam nu natuurgebied en getijdenpark

Keilehaven Rotterdam getijdenpark

In Rotterdam heeft de Keilehaven een opmerkelijke transformatie ondergaan. Waar eens een stenige vlakte was, ligt nu een getijdenpark. Het park is een onderdeel van de bredere visie van de gemeente om te vergroenen en meer ruimte te geven aan natuur en biodiversiteit.

“Keilehaven in Rotterdam is een mooi voorbeeld van hoe stedelijke gebieden getransformeerd kunnen worden tot natuurlijke en duurzame omgevingen”

Getijdenterrassen en biodiversiteit

De Keilehaven maakt nu deel uit van een innovatief getijdenpark, waar eb en vloed vrij spel hebben. Het natuurgebied bestaat uit negen getijdenterrassen die vanaf de kop van de Keilehaven richting de monding steeds groter worden. De terrassen liggen op verschillende hoogtes, waardoor ze afhankelijk van het getij wel of niet onder water komen te staan. Dit zorgt voor diverse leefklimaten en een rijke variëteit aan flora en fauna. Bijzondere planten die zoutig water en afwisselende omstandigheden verdragen, gedijen hier goed. Bezoekers kunnen via een trap aan de kop van de Keilehaven gemakkelijk naar het water wandelen.

Toevluchtsoord voor flora en fauna

Het ritme van eb en vloed trekt unieke planten, vissen, waterdieren en vogels aan. Vogels zoals lepelaars en visdiefjes, en vissen zoals paling en stekelbaars, vinden hier rust en voedsel. Onder water zijn omgewaaide bomen geplaatst om het oorspronkelijke rivier-ecosysteem te herstellen. Voor de 20e eeuw lagen er namelijk veel meer omgevallen bomen in de rivier, die bijdroegen aan een gezonde onderwaterwereld.

Hergebruik

Rotterdam streeft naar een circulaire stad door materialen langer, beter en opnieuw te gebruiken. Voor de aanleg van het getijdenpark in de Keilehaven is veel hergebruikt materiaal gebruikt. Natuurstenen kadekeien van het Noordereiland zijn hier hergebruikt. Bovendien is 10.000 ton overtollig zand uit het Museumpark gebruikt om de haven te dempen, en zijn duizenden betonstraatstenen uit de Agniessebuurt ingezet voor de zogenaamde schanskorven. Deze steenkorven van metaalgaas vormen de verschillende barrieres en afscheidingen onder water.

Schoner water Rotterdam

In het water van de Keilehaven ligt een CirCleaner, een afvalvangsysteem dat plastic en ander afval uit het oppervlaktewater haalt. Dit voorkomt dat afval in kleinere stukjes breekt en door waterdieren wordt opgegeten, waarna het uiteindelijk in zee zou belanden. De CirCleaner is onderdeel van een bredere aanpak om de wateren rond Rotterdam schoner te maken.

M4H als nieuwe visie voor de Keilehaven

Merwe-Vierhavens (M4H) transformeert van een voormalig haven- en industriegebied naar een levendige plek om te wonen, werken en leren. De harde stenen kades, waar vroeger stukgoederen werden overgeslagen, maken plaats voor groene ontspanningsruimtes aan het water. De transformaties bieden meer ruimte voor biodiversiteit en natuur.

Samenwerking

De transformatie van de Keilehaven past binnen het gemeentelijke programma ‘Rivieroevers’ en het regionale programma ‘Rivier als Getijdenpark’. Het getijdenpark is ontworpen door De Urbanisten en mede mogelijk gemaakt door LIFE-financiering van de Europese Unie, Havenomgevingsfonds, en diverse andere fondsen en programma’s. De plasticvanger is een innovatie van Noria Sustainable Innovators, gespecialiseerd in oplossingen voor het plasticprobleem in wateren.

Advertisment ad adsense adlogger