Om de plastic soup aan te pakken zijn er twee Green Deals ondertekend: de Green Deal Visserij en de Green Deal Schone Stranden. De Green Deals zorgen voor concrete afspraken, bijvoorbeeld dat vissersschepen opgevist afval gescheiden inleveren. Aan de hand van de deals wordt er zowel vanaf het land als vanaf de zee gewerkt aan het voorkomen van zwerfafval in de Noordzee.
Visserijsector werkt mee
Bij deze Green Deal Visserij werken verschillende partijen mee om de deal mogelijk te maken. Zo is het Rijk actief in voor (inter)nationale uitwisseling van kennis en het verkennen van kansen voor (co) financiering. VisNed heeft vanuit de visserijsector de deal ondertekend. Naast VisNed hebben ook zeven visserijhavens, de gemeenten Urk en Den Haag, twee afvalinzamelaars, Stichting De Noordzee en Stichting ProSea marine education de deal getekend.
Schone stranden door voorlichting
Bij de Green Deal Schone Stranden staat voorlichting aan bezoekers van het strand centraal. Door middel van voorlichting wordt er gestreefd dat bezoekers minder zwerfafval achter laten. Daarnaast wordt er ook samengewerkt met de horeca en worden er vrijwilligers gefaciliteerd. Verder wordt de opruimacties beter op elkaar afgestemd en wordt er actief ingezet op het leren van elkaar. Zo deelt ministerie van Infrastructuur en Milieu haar kennis (en stimuleert uitwisseling van kennis) onder de betrokken partijen.