Omzet 3D-printen NL stijgt in 2017 met 20%

Omzet 3D-printen NL stijgt in 2017 met 20%

De internationale markt voor 3D-printen groeit nog steeds hard. Steeds meer eindproducten worden geprint en vooral metaalprinters produceren op industriële schaal voor de lucht- en ruimtevaart, medische markten, machinebouwers en maakindustrie aldus ABN AMRO.

Nederlandse markt 3D-printen goed voor 100 miljoen euro

In 2015 bedroeg volgens Wohlers Associates de wereldwijde omzet in de 3D-printing markt 4,9 miljard euro: een stijging van 25,9 procent ten opzichte van 2014. Ook de Nederlandse omzet groeit sneller dan verwacht, concluderen ABN AMRO en Berenschot in een gezamenlijk rapport. In 2016 was de Nederlandse 3D-printing markt goed voor zo’n 100 miljoen euro: een verdubbeling ten opzichte van 2015. ABN AMRO en Berenschot verwachten dat de omzet in 2017 verder zal groeien naar 120 miljoen euro.

Ook in de bouw

Wij schreven al eerder over de (r)evolutie van 3D printen in de bouw, ondermeer over een grachtenpand gebouwd met 3D-printer, een 3D geprint flatgebouw, het printen van metalen brug en het onderzoek naar 3D-betonprinten bij de TU Eindhoven.

Desktop printers steeds professioneler

Steeds meer kleine desktop 3D-printers worden door industriële gebruikers gekocht. Niet alleen om mee te experimenteren, maar ook om tooling en eindproducten mee te maken. Ook worden 3D-printers steeds vaker in het onderwijs ingezet. Nederlandse fabrikanten van desktop printers presteren goed. Ultimaker is wereldwijd één van de marktleiders, maar andere fabrikanten, zoals Builder 3D, Felix, Leapfrog, Nectar, Opiliones, Atum3D en dddrop, zorgen voor een brede variatie. ABN AMRO en Berenschot verwachten dat de Nederlandse markt voor desktop printers zal groeien naar 3 miljoen euro in 2017. Deze groei is mogelijk door nieuwe gebruiksvriendelijke modellen met dual extrusion, een hogere nauwkeurigheid, meer materiaalkeuze en grotere bouwvolumes.

Metaalprinters groeien het snelst

In de markt voor professionele printers groeien de metaalprinters harder dan de kunststofprinters.
Wereldwijd was in 2015 sprake van een groei van 47 procent ten opzichte van 2014 (van 505 naar 808 metaalprinters). Traditionele bouwers van metaalbewerkingsmachines, zoals Trumpf en DMG Mori, stappen ook in 3D-metaalprinting. “Met de introductie van de MetalFab1 van Additive Industries is de eerste Nederlandse metaal 3D-printer een feit. In Nederland worden metaalprinters veel ingezet in de medische en tandheelkundige sector”, zegt David Kemps, Sector Banker Industrie van ABN AMRO. “Ook de verkoop aan scholen, fablabs en kennisinstellingen is goed voor de adaptatie van 3D-printen.”

Globale markt

3D-printen is een internationale markt waarin spelers op wereldschaal moeten concurreren. Online platforms voor de aanschaf van 3D-geprinte producten storen zich niet aan landsgrenzen. Het van origine Nederlandse Shapeways is de grootste online marktplaats voor 3D-geprinte producten. Het eveneens Nederlandse 3D Hubs bedient op dit moment een miljard mensen bij het vinden van een lokale 3D-printer voor het produceren van een eigen design. “Nederland zit in de kopgroep. Maar om voorop te blijven lopen, zijn wel stevige investeringen nodig. In onderwijs bijvoorbeeld ” zegt Onno Ponfoort, Practice Leader 3D Printing bij Berenschot. “Ook is er nog ruimte voor grotere, industrie-specifieke dienstverleners op het gebied van 3D-printing.”

Advertisment ad adsense adlogger