Onderzoek of monteur in bezit mbo-diploma moet zijn

Onderzoek of monteur in bezit van mbo-diploma moet zijn

Het ROVC heeft online onderzoek gedaan naar of men vindt dat een monteur in het bezit moet zijn van een mbo-diploma. Van de respondenten vindt 37% dat een monteur niet in het bezit hoeft te zijn van een mbo-diploma om zijn vakmanschap te bewijzen. Maar, van de respondenten vindt 63% dat de monteur wél een mbo-diploma nodig heeft.

Een ander traject

De kwalificaties waarop een mbo’er zijn diploma behaalt, zijn voor een deel gebaseerd op de beheersing van bijvoorbeeld Engels en rekenen. Hoewel deze kwalificaties dus noodzakelijk zijn voor het behalen van het diploma, zegt dit niks over het vakmanschap van de monteur. Het kan dus zo zijn dat het logischer is om te kiezen voor een traject dit is opgebouwd uit meerdere korte technische cursussen op het juiste niveau. Overbodige ballast in de opleiding wordt hiermee voorkomen, omdat een theoretisch vak als Engels niet aan bod komt. Dit komt ten goede aan een optimaal opleidingsrendement.

Technische vaardigheden

John Huizing, algemeen directeur van ROVC: “Als werkgever zou het mij niets uitmaken of een techneut wel of geen mbo-diploma op zak heeft. Het gaat er in de praktijk om of hij die skills in huis heeft die hem een goede monteur maken. Denk in termen van deze vaardigheden en niet in termen van een door de minister vastgelegd mbo-niveau. Kennis van bijvoorbeeld de Engelse taal is ondergeschikt aan een technisch inhoudelijk vak. Schrap de ballast van theorie en zorg dat technici alleen dat leren wat echt nodig is. Dat motiveert niet alleen de cursist, maar zorgt ook nog eens voor een optimaal rendement van de opleiding.”

Het ROVC biedt diverse technische opleidingen.

Advertisment ad adsense adlogger