Elk jaar in het tweede weekend van september is het Open Monumentendag. Dit jaar op 14 en 15 september. Duizenden monumenten openen dan gratis hun deuren. De dag verbindt mensen met monumenten en geven een inkijk en beleven in verleden en heden.
“Open Monumentendag 2024 staat dit jaar in het teken van routes, netwerken en verbindingen”
In Hilversum is dit jaar de opening van de 38ste editie van de Open Monumentendag. Het startsein wordt gegeven door het Dudok Raadhuis in ‘vuur en vlam’ te zetten. Bezoekers kunnen dan ook een speciale lichtkunstroute door de mediastad volgen.
Van A naar B
Met de slogan Onderweg! wordt aandacht besteed aan reizen. Via vele wegen en met verschillende vervoersmiddelen. Van A naar B. Maar ook onderweg in de tijd. Van verleden naar heden, van oud naar nieuw. Onderweg! gaat over de invloed die reizen, vervoer en communicatie hebben gehad en hebben. De inrichting van ons land en de manier van leven zoals we dat vandaag de dag doen. Dit thema zal leidend zijn in de programma’s rond en in de opengestelde monumenten worden gemaakt.
Open Monumentendag is met jaarlijks ruim een miljoen bezoekers het grootste gratis culturele evenement in Nederland. in 2023 waren er 1,5 miljoen bezoekers. De dagen maken deel uit van een groter geheel, de European Heritage Days. In vijftig landen worden vergelijkbare evenementen georganiseerd. De eerste Open Monumentendag in Nederland werd in 1987 georganiseerd.
Op de Open Monumentendag worden heel veel monumenten voor het publiek opengesteld. De belangstelling voor monumenten en het draagvlak daarvoor monumentenzorg is groot. Er worden tijdens de dagen veel activiteiten georganiseerd. Er zijn veel tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen en muziekvoorstellingen. Ook voor de jeugd.
Waar naartoe tijdens Open Monumentendag?
Alle opengestelde monumenten zijn vooraf te bekijken. Ga in Amsterdam naar 50 opengestelde monumenten. ook in Rotterdam zijn er heel veel historische locaties opengesteld, zoals de bijzondere havenlocatie Fenix. Liever naar Utrecht? Bovendien viert Utrecht dat het 900 jaar stadsrechten heeft.
Ook bijvoorbeeld Natuurmonumenten opent de landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien die onder haar beheer staan.
Openingsfoto in Weert: Maarten Mooijman.
Zie ook:
Woonhuissubsidie voor monument aanvragen?
Rijksmonumenten mogen worden voorzien van zonnepanelen.