De gemeente heeft in 2020 33.932 tegels opgehaald, die Amsterdammers uit hun tuin hebben gehaald om ze te vervangen voor groen. Daarmee is er ongeveer een halve hectare groen bijgekomen in de Amsterdamse tuinen. En is de tegelproef geslaagd te noemen.
Wateropvang vindt plaats op daken, onder wegen, bermen, en tramrails
Wethouder Laurens Ivens (Openbare Ruimte en Groen): “Iedereen wil een groenere stad, daarom vergroenen we de openbare ruimte, planten we extra bomen en komen er nieuwe parken bij. Maar omdat een groot deel van de stad in particuliere handen is, willen we ook bewoners en ondernemers betrekken om Amsterdam te vergroenen. Met de tegelservice helpen we Amsterdammers met een tuin om ook een steentje bij te dragen.”
Ophaalmomenten
In 2020 zijn er twaalf ophaalmomenten georganiseerd, verdeeld over de verschillende stadsdelen. Mensen werden vooraf geïnformeerd over het ophaalmoment en konden op zondagmiddag hun tegels aan de straat zetten. 393 mensen hebben in totaal 285,6 ton aan tegels aangeboden. Ook werden er op sommige dagen plantjes uitgedeeld aan deelnemers, omdat die planten vanwege de coronacrisis anders door kwekers zouden zijn weggegooid. De tegelservice zal dit voorjaar weer worden gestart.
Wateropvang
Grote steden zijn kwetsbaar voor extreme hitte, droogte en regenval. Het kan bij warm weer in de stad wel zeven graden warmer zijn dan daarbuiten, onder andere omdat steen hitte vasthoudt. Ook kan regenwater in bebouwd gebied minder goed in de grond wegzakken.
Daarom zorgt de gemeente ervoor dat water opgevangen kan worden op daken, onder wegen, bermen, en tramrails, en worden er verschillende projecten uitgevoerd om de stad beter te beschermen tegen extreem weer.
Ook zoekt de gemeente samenwerking met kennisinstellingen, bedrijven en bewoners om er voor te zorgen dat particuliere grond en gebouwen worden aangepast aan de veranderende weersomstandigheden.
De tegelservice wordt dit jaar daarom voortgezet. Stadsdeel Noord is de absolute winnaar met 18.385 verwijderde tegels.