Vanaf 2025 moet het Martinus G. de Bruingebouw van Universiteit Utrecht zijn gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw. Om het oude gebouw zo hoogwaardig mogelijk te hergebruiken, zoekt Universiteit Utrecht een consortium van bouwer, architect en sloper dat zelf op basis van het gebouw wil ontwerpen en nieuw ontwikkelen. Het beschikbaar stellen van het gebouw gebeurt in samenwerking met Gebouwenmarktplaats.
“Door middel van dit project pakt Universiteit Utrecht haar rol in het vormgeven van een duurzame en circulaire bouweconomie”
Duurzaam en circulair hergebruik elders
Om de klimaatdoelen van 2050 te halen richting een volledig circulaire bouweconomie, ziet Universiteit Utrecht dat er een andere aanpak nodig is bij het ontmantelen van gebouwen. Door niet alleen de verantwoordelijkheid van hergebruik bij een sloper neer te leggen, maar zelf op zoek te gaan naar een consortium in de markt die het gebouw elders een nieuw leven gaat geven.
Ook hergebruik in eigen nieuwbouw
Tegelijkertijd onderzoekt de universiteit mogelijkheden om delen van het gebouw her te gebruiken in eigen nieuwbouw. “Door middel van dit project pakt Universiteit Utrecht haar rol in het vormgeven van een duurzame en circulaire bouweconomie”, aldus Alex Ziegler, hoofd advies duurzaamheid Universiteit Utrecht.
Gebouwenmarktplaats
Het beschikbaar stellen van het Martinus G. de Bruingebouw gebeurt in samenwerking met Gebouwenmarktplaats. De plek waar vroegtijdig gebouwen die ontmanteld worden onder de aandacht gebracht worden, zodat architecten en ontwikkelaars een nieuw gebouw ontwerpen en ontwikkelen op basis van het donorgebouw.Voor het Martinus G. de Bruingebouw heeft Gebouwenmarktplaats ook schetsen laten maken door DOOR architecten om de mogelijkheden te visualiseren en te inspireren.
Lees verder onder de afbeelding.
Impressie kantoorgebouw op basis van Martinus G. de Bruingebouw door DOOR architecten.
Open dag
Op 12 oktober houdt men open dag en krijgen geïnteresseerden een rondleiding in het gebouw. Ook is er ruimte om met de opdrachtgever Universiteit Utrecht in gesprek te gaan. Dit is ook de laatste kans om interesse toonbaar te maken. Na de open dag wordt de balans opgemaakt en gaat Universiteit Utrecht met geïnteresseerde partijen in gesprek.
Het Martinus G. de Bruingebouw
Het gebouw is sinds 1965 onderdeel van Faculteit Diergeneeskunde van de universiteit en bestaat uit een variëteit aan bouwdelen, met hun eigen bouw- en renovatiedatum, karakter en gebruik. Het oudste deel is in 1965 gebouwd en in 2010 is de laatste renovatie uitgevoerd. Vanwege het recente (ver)bouwjaar van veel bouwproducten leent het pand zich er buitengewoon goed voor om grote bouwdelen her te gebruiken . Meer informatie over het gebouw is te vinden op Gebouwenmarktplaats.
Lees ook: Gebouwenmarktplaats voor duurzaam en circulair bouwen.