3D-betonprint transformeert conservatieve bouw

3D-betonprinten transformeert conservatieve bouwwereld

De bouwsector loopt achter als het gaat om duurzaamheid en digitalisering. Start-up Zavhy wil daar met 3D-betonprinten een einde aan maken.

“In 2021 gebruikte slechts 40 procent van de bouwbedrijven en opdrachtgevers BIM software”

In Nijmegen is vorig jaar de langste 3D-geprinte fietsbrug ter wereld in gebruik genomen. Wat het 29-meter lange bouwwerk uniek maakt, is dat de architect bij het ontwerpen volledige vormvrijheid had bij het optimaliseren van de structuur en stevigheid.

Het realiseren van de brug was mogelijk dankzij onderzoek van Zeeshan Ahmed tijdens zijn PhD onderzoek, dat hij onder begeleiding van professor Theo Salet uitvoerde aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Zeeshan zag zijn PhD-onderzoek als een manier om kennis te ontwikkelen omtrent 3D-betonprinten (3DCP), maar hij wilde de technologie ook graag in de praktijk brengen. Dus richtte hij op 1 april 2020 start-up Zavhy op.

Zeeshan wil de bouwsector automatiseren en digitaliseren en achterstanden die de sector heeft als het gaat om productiviteit, duurzaamheid en betaalbaarheid aanpakken met 3DCP. “Met 3DCP kunnen we sneller bouwen en de kwaliteit van de bouw verbeteren. Daarnaast wordt het proces goedkoper en duurzamer, vanwege efficiënter materiaalgebruik”, legt de ondernemer uit.

Belangrijke missie

Dat de missie van de start-up belangrijk is, bewijst de ranking van de MGI Industry Digitization Index. Op deze digitalisering ranklijst scoort alleen de landbouwsector slechter.

Zo gebruikte in 2021 slechts veertig procent van de bouwbedrijven en opdrachtgevers de Building Information Modeling (BIM) software. Dit programma, dat al ruim dertig jaar bestaat, wordt in de bouw gebruikt om efficiënt samen te werken tijdens het plannen, ontwerpen en bouwen.

Bovendien stoot de sector veel CO₂ uit en neemt het weinig reducerende maatregelen. Vanwege deze hoge CO₂-voetprint staan er jaarlijks talloze bouwprojecten stil, en dat terwijl de bouwsector in Nederland in 2030 emissievrij moet zijn.

3DCP-technologie

Tijdens zijn PhD aan de TU/e hield Zeeshan zich onder andere bezig met een oplossing voor twee grote beperkingen van 3DCP-technologie. Zo ontbrak stalen bewapening – die zorgt voor stevigheid – in 3D-geprintte betonnen bouwwerken. Ook additieven zoals vezels en aggregaten die de materiaaleigenschappen van beton verbeteren, ontbraken.

Met het oog op de industrialisatie van de technologie ontwikkelde Zeeshan twee systemen. Een om staalkabelwapening in het beton te brengen, Reinforcement Entrainment Device (RED) en een Fibre Reinforcement Entrainment Device (FRED) om vezels en toeslagstoffen toe te voegen.

Het RED-systeem is onder andere gebruikt om zowel de 3DCP-brug in Gemert (de eerste gewapende 3DCP-brug ter wereld) als de fietsbrug in Nijmegen te versterken. Zijn onderzoek heeft ook bijgedragen aan het ontwerp en de bouw van het Milestone 3D-betonnen geprinte huis in Eindhoven. “Door deze projecten kon ik mijn wetenschappelijke onderzoek valoriseren”, aldus Zeeshan.

Lees ook: Langste 3d betongeprinte fietsbrug in Nijmegen

Verdienmodellen

Het jonge bedrijf bestaat uit drie takken. Het ontwikkelt en valoriseert nieuwe hardware en software technologie voor 3DCP, het draagt bij aan bouwprojecten en is bezig met het opzetten van een 3DCP faciliteit in Eindhoven, waar constructies en ontwerpen geprint kunnen worden.

Uiteindelijk wil Zeeshan zijn systeem franchisen, om de doelstellingen van de Nederlandse overheid te ondersteunen om een miljoen huizen te bouwen in 2030. Tegen 2025 moeten er ten minste tien andere 3DCP-franchises werken met het systeem van Zahvy.

Bron: TU Eindhoven

Advertisment ad adsense adlogger