Dura Vermeer gaat betonpuin hergebruiken als vervanging cement

Dura Vermeer gaat betonpuin hergebruiken als vervanging cement

Dura Vermeer en C2CA gaan met een nieuwe gezamenlijke onderneming een installatie bouwen voor upcycling van betonpuin. De installatie zal naar schatting een CO2-reductie van 30.000 ton op jaarbasis realiseren door het hergebruik.

150.000 ton betonpuin per jaar

Het bedrijf wordt hiermee de leverancier van circulaire betongrondstoffen voor nieuwe betonprojecten in Nederland. Naar verwachting wordt de installatie in het tweede kwartaal van 2025 in gebruik genomen.

Het innovatieve proces produceert, naast teruggewonnen grind en zand, een supplementair cementeus materiaal (SCM). Dat kan als vervanging dienen voor cement bij de productie van nieuw beton. Dat Dura Vermeer en C2CA* ook zelf de cement winning uit betonpuin realiseren is uniek in de bouwsector. De eerste nieuwe installatie in de regio Rotterdam kan per jaar 150.000 ton betonpuin verwerken.

CO2 uitstoot

De cementindustrie is verantwoordelijk voor 7 procent van de mondiale CO2 uitstoot**. In Nederland verbruikt de bouwsector de helft van alle grondstoffen. Bovendien is de sector verantwoordelijk voor circa 40 procent van het energieverbruik en een derde van de totale CO2 uitstoot.

Upcycling

Aangezien bijna de helft van alle bouwmaterialen beton is, is de bijdrage van de sector aan de klimaatdoelstellingen en emissiereductie van groot belang. Momenteel wordt slechts 5 procent van het betonpuin op een voldoende niveau gerecycled***. Het merendeel wordt op laag niveau hergebruikt. Met de conventionele betonrecyclingmethoden wordt geen gedeeltelijke cementvervanger (SCM) geproduceerd. Daardoor leidt hergebruik daarvan in nieuw beton nu nog nauwelijks tot CO2 reductie.

Met de nieuwe installatie kan dat wel. Het upcycling proces begint met de inname van zuiver betonpuin. Dit puin wordt bewerkt tot grind, zand en cementsteenmeel. Het gerecyclede cementsteenmeel wordt in de laatste verwerkingsfase geactiveerd tot een reactief bindmiddel (SCM). De circulaire betongrondstoffen worden vervolgens geleverd aan betonproducenten. Vervolgens wordt het door hen gebruikt voor de productie van circulair beton. Dat beton heeft een veel lagere CO2 impact.

Circulair bouwen en klimaat

Pieter Niemantsverdriet van Dura Vermeer: “Dura Vermeer heeft een duidelijk doel voor ogen. Een halvering van de CO2-uitstoot in 2030 en nul CO2-uitstoot in 2050. Circulair bouwen is een belangrijke oplossingsrichting, waarmee wij echt impact kunnen maken. De langdurige samenwerking met C2CA is dus een grote stap richting Net Zero. Niet alleen voor onze eigen projecten, maar voor de gehele bouwsector. Ook onderstrepen dit soort belangrijke innovaties de rol van Nederland als duurzaam innovatieland”.

Thomas Petithuguenin van C2CA vult aan: “Om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen is het zaak om nu echte stappen te zetten. De grootste CO2-besparing binnen onze branche kan worden bereikt door alternatieven te bieden voor primair cement. En dat is wat wij doen. Wij zijn erg blij dat wij in Dura Vermeer een solide partner hebben gevonden om onze gezamenlijke ambities waar te maken”.

* C2CA (Concrete to Cement & Aggregates) is opgericht door de TU Delft en GBN. Het is een Nederlandse tech startup die zich toelegt op het stimuleren van innovatie op het gebied van recycling van betonpuin.
** Bron: World Cement Association, 2023.
*** Bron: Betonhuis, 2022.

Artikelbron: Dura Vermeer.
Beeld: Jorrit Lousberg.

Advertisment ad adsense adlogger