Schiphol kent sinds vorige week nieuwe ‘biobanken’. De banken van biocomposiet dienen als visitekaartje en tonen een perspectief voor de circulaire economie. De banken zijn mede ontworpen en gemaakt door studenten van de Inholland-opleidingen Luchtvaarttechnologie en Tuinbouw & Agribusiness.
Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst Biobased Straatmeubilair zetten betrokken partijen vorig jaar augustus een nieuwe stap richting een biobased economy. Niet alleen op Schiphol, maar ook op andere publieke locaties in de gemeente Haarlemmermeer komen biobanken te staan.
Straatmeubilair van biocomposiet
Het project is een integrale samenwerking tussen Inholland Delft, luchthaven Schiphol, gemeente Haarlemmermeer, Strukton Prefab Beton, kennismakelaar TheSolidGrounds (TSG), hennepspecialist Hempflax en de Miscanthusgroep. In het gebied bij de start- en landingsbanen van de luchthaven Schiphol wordt olifantsgras (Miscanthus), vezelhennep en vezelvlas geteeld. Deze gewassen zijn niet alleen vogelwerend en geluidsabsorberend maar vormen ook het basismateriaal voor biocomposiet en biobeton, het materiaal waar het straatmeubilair van gemaakt wordt.
Nieuwe productiemethode
Vanuit het Center for Biobased Economy én het Inholland-thema Duurzaam is destijds door Inholland Delft het initiatief genomen om straatmeubilair te maken van diverse vezelgewassen. Experts van het Inholland Composietenlab en Inholland-studenten zijn daarop aan de slag gegaan met dit project. Uiteindelijk is het studenten Luchtvaarttechnologie (en de Engelstalige variant Aeronautical Engineering) gelukt om het omhulsel van vlas en hennep voor de eerste twee banken te maken. Volgens Willem Kemmers, Inholland-projectleider Biobased Economy en begeleider van de studenten, verliep dit proces niet van een leien dakje. “Dat kan ook niet en moet ook niet omdat het een geheel nieuwe productiemethode is. De studenten leren er alleen maar van”, aldus Kemmers op de website van Inholland.