Veldproef met energie uit plantenwortels

Veldproef met energie uit plantenwortels

In Noord-Brabant start een pilot voor het opwekken van energie uit plantenwortels. De techniek voor het opwekken en opslaan van energie uit planten is ontwikkeld door Wageningen Universiteit en behaalde eerder al een hoop media-aandacht. Nu wordt de techniek in de praktijk uitgetest.

De test wordt uitgevoerd door het bedrijf Plant-E, dat een spin-off is van Wageningen Universiteit. De provincie Noord-Brabant subsidieert een veldproef in Budel die moet aantonen of de techniek geschikt is voor productie van elektriciteit uit levende planten op grotere schaal. De veldmetingen zullen ruim een jaar in beslag nemen, aldus de provincie.

Energieproductie

De energieproductie hangt af van de groeiactiviteit van plant: hoe natter en warmer, hoe beter. De veldproef wordt daarom uitgevoerd in een nat natuurgebied dat grenst aan het bedrijf Nyrstar in Budel. De innovatieve opwekking van duurzame energie sluit goed aan bij de energiestrategie van Nyrstar om een deel van de omvangrijke energiebehoefte van de zinkproductie te organiseren via de opwekking van duurzame (zonne-)energie. De kosten van de veldproef zijn begroot op € 452.000. De provincie Noord-Brabant neemt € 273.900 voor haar rekening.

Natuurnetwerk

De innovatieve manier van opwekking van energie uit plantenwortels door Plant-e BV oogstte volgens de provincie waardering bij de rijksoverheid en organisaties die technologische innovaties promoten. De elektrische energie wordt gewonnen onder natuurlijke omstandigheden en is goed te combineren met natuurfuncties. Plant-e is een voorbeeld van een potentieel verdienmodel dat op termijn een bijdrage kan leveren aan de financiering van het Natuurnetwerk Brabant. Verder past het initiatief goed binnen de visie en strategie voor duurzame energie, zoals geformuleerd in het provinciaal Uitvoeringsprogramma Energie.

Advertisment ad adsense adlogger