Biosintrum wint Bewuste Bouwers Award

Tijdens de Bewuste Bouwers Boost, de jaarlijkse kick-off van Stichting Bewuste Bouwers, zijn de Bewuste Bouwers Awards uitgereikt. Op de eerste plaats is geëindigd ‘Biosintrum’, dat gerealiseerd werd door Bouwbedrijf Buiteveld, onderdeel van de bouwcombinatie Natuurlijk Bouwen.

‘Waar we gewend waren afval te scheiden in vier fracties, werden dit er voor Biosintrum nu acht’

Biosintrum in Oosterwolde is een kenniscentrum en ontmoetingsplek op het gebied van de biobased economy. Het multifunctionele gebouw moet zelf dus het goede voorbeeld geven. Dankzij het bijzondere Y-vormige ontwerp maken de drie vleugels optimaal gebruik van zonlicht- en warmte. Bouwcombinatie Natuurlijk Bouwen bestaat uit: Bouwbedrijf Buiteveld, bouwbedrijf Doornenbal en Bouwgroep De Jong.

Circulair

De lat lag hoog voor het gebouw, dat een van de duurzaamste in Europa is: niet alleen de hoogste ‘outstanding rank’ van het BREEAM-keurmerk voor duurzame panden, maar ook nog gebouwd van circulaire grondstoffen: het gebouw bestaat voor meer dan tachtig procent uit biobased bouwmaterialen.

Rob van der Hoek van Bouwbedrijf Buiteveld: “De combinatie van optimale duurzaamheid en biobased materialen maakt dit project werkelijk uniek. We kijken terug op een heel intensieve maar ook enthousiaste zoektocht. Het was al snel duidelijk dat deze duurzaamheidseisen niet lichtzinnig uit te voeren waren. We kozen daarom om bij Bewuste Bouwers aan te sluiten, die een praktische en concrete route hebben uitgestippeld. Zo hoefden we niet op alle punten het wiel opnieuw uit te vinden, maar de kunst blijft natuurlijk om de beschikbare kennis goed toe te passen.”

Spijkerbroeken in de binnenwanden

De hoge normen betekenden dat bewustwording over het duurzame karakter in de gehele bedrijfsvoering moest doorsijpelen. Medewerkers en leveranciers werden daarom van begin af aan nauw betrokken.

Met onder andere workshops vooraf en een toolbox gedurende het proces heeft Buiteveld gewerkt aan bewustwording bij de medewerkers. Het uitvoeringsteam heeft op een enthousiaste en betrokken wijze de doelstellingen van het project omarmd. Tijdens de bouw was die aandacht vooral gericht op een goed verzorgde bouwplaats en energie- en watergebruik.

Ook zijn er maatregelen getroffen om fijnstof te minimaliseren. Maar vooral is op de bouwplaats bewuster omgegaan met afval. “Waar we gewend waren afval te scheiden in vier fracties, werden dit er voor Biosintrum nu acht. Dankzij afspraken met de leverancier, konden zij EPS-afval hergebruiken als grondstof. Dat bleek simpel in te richten, maar je moet het een keer gedaan hebben om daar achter te komen.”

Andersom is ook het Biosintrum gebouwd met lokale afvalmaterialen. De gemeente Oosterwolde heeft hiervoor als opdrachtgever zelfs een inzamelingsactie georganiseerd. De afgedankte oude spijkerbroeken van lokale inwoners zitten nu als akoestische isolatiedekens in de binnenwanden.

Rob van der Hoek: “Wij willen betrokken bouwers zijn. Deze award hebben we dan ook met gepaste trots in ontvangst genomen en zien wij als een bevestiging en bekroning op de betrokkenheid en enthousiasme van ons uitvoeringsteam.”

Advertisment ad adsense adlogger