Bodemkwaliteit

Bodemkwaliteit

Samenwerking voorziet inwoners van informatie

Een van de onafhankelijke leveranciers van digitale vastgoedinformatie, Landmark, heeft een overeenkomst gesloten met de gemeente Ouder-Amstel voor de levering van haar producten.

Samen zullen zij de inwoners van Ouder-Amstel voorzien van de meest recente en complete bodeminformatie. Hierdoor kan bijvoorbeeld bij vastgoedtransacties snel worden vastgesteld of er op een perceel sprake is van potentiƫle bodemverontreiniging.

De samenwerking zal resulteren in duidelijkere en completere informatie over de bodemkwaliteit van een perceel en de nabije omgeving. Gemeenten hebben als bronhouder van de bodemgegevens de wettelijke taak deze beschikbaar te stellen aan haar inwoners, maar bijvoorbeeld ook aan makelaarskantoren. Men gaat deze gegevens publiceren en leveren in de vorm van gebruiksvriendelijke rapporten, waarin relevante informatie over de bodemkwaliteit in Ouder-Amstel overzichtelijk wordt gepresenteerd. Hiermee loopt de gemeente Ouder-Amstel voorop ten opzichte van andere Nederlandse gemeenten.

Doel

Het doel van de samenwerking is om de burger beter te informeren over de kwaliteit van de bodem in hun woonomgeving. Als resultaat van deze samenwerking zal de burger meer informatie krijgen in de vorm van een consumentvriendelijk en betaalbaar rapport. Dit sluit goed aan bij de richting die de Nederlandse overheid ingeslagen is in het kader van het verdrag van Aarhus van de Europese economische commissie van de Verenigde Naties (UNECE). In dit verdrag wordt de noodzaak van optimale transparantie van overheidsinformatie en de rol van informatie- en communicatietechnologie bevestigd.

Scan

Concreet zal men de inwoners van Ouder-Amstel de mogelijkheid bieden om een milieuscan aan te vragen. De Milieuscan bevat, behalve data van de gemeente Ouder-Amstel, ook data van het Ministerie van VROM en het Kadaster. De Milieuscan kan via de website van de gemeente aangevraagd worden op basis van een adres. Voordat het rapport wordt toegezonden aan de consument, wordt het beoordeeld door een expert van een onafhankelijk milieutechnisch adviesbureau. Deze geeft vervolgens een akkoordverklaring af, of adviseert een vervolgactie.

De data omvatten o.a. details over de mogelijke aanwezigheid van olietanks, uitgevoerde bodemonderzoeken en mogelijke vervuilende bedrijfsactiviteiten. Het rapport wordt middels een e-mail binnen twee werkdagen aangeleverd. Voor gemeenten betekent dit een aanzienlijke ontlasting van haar ambtenaren, aangezien Landmark de verwerking voor haar rekening neemt.

Klik hier voor meer informatie

Lees verder in editie 1-2011

Advertisment ad adsense adlogger