Tussen Noord-Brabant en Noord-Limburg heeft de drone over een afstand van 5 kilometer nieuwe bliksemdraden tussen 18 hoogspanningsmasten aangebracht. De drone heeft daarvoor in drie dagen achttien keer gevlogen tussen de masten, aldus Landelijk netbeheerder TenneT.
TenneT en SPIE zetten drone in bij trekken bliksemdraad hoogspanningslijn
Bliksem
Bliksemgeleiders beschermen een verbinding tegen blikseminslag. Zij voeren eventuele blikseminslag af zodat er geen schade aan de hoogspanningsverbinding ontstaat. Tussen Haps (N-B) en Venray (L) moeten nieuwe bliksemdraden komen omdat de oude uit de hoogspanningsmasten zijn gestolen.
Innovatief
TenneT en SPIE hebben voor deze innovatieve werkmethode gekozen omdat de grond onder de hoogspanningsmasten gewasziektes als stengelaaltje en maïsknobbelaaltje heeft.
Om verspreiding van die ziektes te voorkomen mag de grond zo min mogelijk betreden worden. Dat is zo afgesproken met de grondeigenaren. TenneT heeft de spanning van de verbinding afgehaald tijdens de dronevluchten.
Test
Deze zomer testten TenneT en SPIE de techniek voor het eerst op een testveld. Vervolgens is het concept doorontwikkeld om grotere afstanden af te kunnen leggen, zonder dat de draad de draad de grond raakt.
Techniek
Zowel in Amerika als China werd deze techniek eerder al toegepast. In het laatste geval werd een afstand van maar liefst 2 km overbrugd door de drone. Eveneens in China worden drones ook gebruikt om het vuil van hoogspanningslijnen af te branden, zo bericht ondermeer DroneWatch.
Professionele drones worden steeds vaker toegepast binnen de bouw en industrie voor inspectie-, controle- en bewakingstaken.
Beeld: TenneT en SPIE