Bij een Alliantie-project in Almere zijn drones ingezet om woninginspecties uit te voeren om de status van dak, metselwerk en kozijnen te meten. Door drones te gebruiken voor dit soort inspecties, willen woningcorporaties de kwaliteit en betaalbaarheid van het onderhoud verbeteren.
Het inzetten van drones in de corporatiewereld is een primeur in Nederland
Het testen van drones voor woninginspecties is een initiatief van het innovatieplatform ‘De Corporatiewoning van de Toekomst’ dat in 2018 is opgericht. Dit innovatieplatform bestaat uit een negental corporaties, namelijk KleurrijkWonen, Haag Wonen, Woonlinie, Mitros, Poort6, Talis, Trivire, Staedion en de Alliantie. Initiatiefnemer Octo en drone-operator AeroScan nemen hier ook deel aan.
Drie vluchten
Eind december 2018 gaf ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) en het Ministerie van Defensie goedkeuring en hebben Octo en AeroScan de vergunning gekregen om te mogen vliegen in de bebouwde kom. Eind januari zijn in Almere de eerste dronevluchten gemaakt om op een innovatieve manier onderhoudsinspecties uit te voeren.
In totaal zijn er drie vluchten uitgevoerd. Tijdens de eerste vlucht werd er een kaart getekend van het gebouw. Tijdens de tweede vlucht werd er een 3D-model gescand/ingelezen van het gebouw en tijdens de derde vlucht werden er via een cirkelend vliegpatroon foto’s van de gevel gemaakt.
Zelflerende drones
De menselijke hand alleen ingezet om de drone te laten opstijgen en te laten landen. Voor de rest van de vlucht heeft de drone een voorgeschreven script gevolgd en dus zelfstandig de inspectie uitgevoerd.
Het is de eerste keer in Nederland dat er beeldherkenning in combinatie met machine learning wordt toegepast om woninginspecties uit te voeren. Hier heeft Octo met de samenwerkende partijen ook een Europese subsidie voor ontvangen.
State of the art
Het doel van ‘de Corporatiewoning van de Toekomst’ is om met toepassing van de state-of-the-art technologieën de volgende vragen structureel te kunnen beantwoorden:
1 Hoe kan ik van achter mijn bureau sneller en effectiever de kwaliteit van het vastgoed bewaken, zodat ik veel preciezer opdrachten kan verstrekken?
2 Hoe kan ik objectief vaststellen dat de aannemer, met wie ik resultaatgerichte afspraken heb gemaakt, ook daadwerkelijk levert wat hij belooft?
Scheuren in metselwerk
In de tweede fase gaat het innovatieplatform software ontwikkelen om foto’s automatisch om te zetten in informatie. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld tellen hoeveel scheuren er in metselwerk zitten of hoeveel vervuiling er op het dak is.
Hiervoor heeft het platform veel beeldmateriaal nodig, onder meer via projectpartners als Hemubo en Koers. De bedoeling is om dit in fase 2 nog verder uit te breiden. Op basis van deze datasets programmeert Octo een Neuraal Netwerk om middels beeldherkenning de informatie uit de foto’s te extraheren.
Daarnaast worden er ook meer sensoren toegepast en vaker vluchten met de drone uitgevoerd om het proces verder te optimaliseren.