Innovatiecentrale en Verkeerscentrale officieel geopend

innovatiecentrale en verkeerscentrale officieel geopend

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft op 25 maart samen met betrokken bestuurders en marktpartijen in Helmond de Verkeerscentrale Zuid-Nederland van Rijkswaterstaat en de Innovatiecentrale officieel geopend. Vanuit de Innovatiecentrale worden grootschalige experimenten op de openbare weg uitgevoerd. De Innovatiecentrale bestaat uit een Innovatielab en twee Innovatiedesks. Het lab is uniek in Europa.

Experimenteren

Met de opening van de Innovatiecentrale heeft de minister het officiële startschot gegeven voor overheden, kennisinstellingen en marktpartijen om op de openbare weg grootschalige experimenten met Smart Mobility uit te voeren. Door in het dagelijks verkeer te experimenteren zijn de effecten van de oplossingen direct zichtbaar.

Spookfiles

Eén van de eerste concrete projecten van de Innovatiecentrale is een app tegen spookfiles op de A58. Via deze app krijgen weggebruikers continu snelheidsadvies, waardoor de doorstroming verbetert. Het snelheidsadvies is gebaseerd op data uit de Verkeerscentrale. Het uiteindelijke doel van de experimenten is de ontwikkeling van de zelfrijdende auto te stimuleren.In de Verkeerscentrale Zuid-Nederland wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologie. Daarmee kan Rijkswaterstaat de doorstroming en de veiligheid van het verkeer in de drie zuidelijke provincies verder verbeteren.

Automotive Week

Minister Schultz van Haegen gaf in Helmond tevens het startsein voor Automotive Week. Het thema is dit jaar ‘Smart mobility on the road’. Ze deed dat samen met de Belgische minister van Mobiliteit Galant, een vertegenwoordiger van de Europese Commissie en de Helmondse burgemeester Blanksma. De Belgische verkeersminister was in Helmond om zich te informeren over de Nederlandse initiatieven op het gebied van Intelligente transportsystemen en in-cartechnologie.

Advertisment ad adsense adlogger