Innovatieve duinhuisjes op Oerol

  • Innovatieve duinhuisjes op Oerol

Foto’s: Marcel Bilow

Duinvriendelijke huisjes moeten duinverzwakking tegengaan

Het Oerol-festival is deze week in volle gang. Niet alleen muziek en theater staan op het programma, ook studenten van de TU Delft vertonen er hun kunsten. Ze presenteren hun innovatieve duinhuisjes op Oerol.

Op Terschelling, waar het festival plaats vindt, is door de studenten het ‘Stuiflab’ opgericht. 12 prototypen van duinhuisjes, gebouwd uit stijgerbuizen en stranddoek. De ontwerpen laten zien welke invloed de vorm van een strandhuisje heeft op de zandverstuiving. Het Stuiflab is ontwikkeld op aanvraag van Rijkswaterstaat.

Verstoring natuurlijke aanleg

Rijkswaterstaat kampt met het probleem dat strandhuisjes steeds populairder worden, maar dat dergelijke huisjes het duin aantasten. Duinen dienen namelijk laagje voor laagje opgebouwd te worden, middels zand dat door de wind wordt verplaatst. Gebouwen onderbreken deze natuurlijke aanleg en ondermijnen daarmee de stevigheid van een duingebied. Het onderzoek van de studenten trekt de discussie rondom strandbebouwing uit de gemeentelijke politiek, waar nu nog vaak wordt beslist over wat wel en niet mag. Rijkswaterstaat wil met dit onderzoek een bredere visie en oplossingen voor deze op de problematiek aanbieden.

Duinvriendelijk bouwen

De twaalf ontwerpen maakt de wisselwerking tussen het duin en de huisjes inzichtelijk. Op de tentoonstelling zijn voorbeelden te zien van duinvriendelijke strandhuisjes ontworpen door afstudeerders van aE/intecture. Daarnaast presenteren studenten van Buckylab in een paviljoen hun onderzoek naar duinvriendelijke bouwdeeloplossingen, inpassing en aansluiting op het duinlandschap en makkelijk te monteren en transporteren huisjes. Met de windtunnel wordt het gedrag van het zand zichtbaar gemaakt.

Dit alles is dus te zien op Oerol, dat nog tot en met zondag duurt. Onderstaand filmpje laat zien hoe de studenten te werk zijn gegaan.

Advertisment ad adsense adlogger