Langezijds, één van langste gebouwen Nederland opgeleverd

Langezijds, één van langste gebouwen Nederland opgeleverd

De sleutel van het getransformeerde gebouw Langezijds is overgedragen aan Universiteit Twente. Bouwcombinatie Dura Vermeer Bouw Hengelo/Trebbe en Croonwolter&dros leverden het op.

“Langezijds is met 220 meter één van de langste gebouwen van Nederland”

Toekomstbestendig

Koert Terhürne namens Dura Vermeer/Trebbe: “Langezijds is een uniek gebouw met een prachtig eindresultaat. Modern en toekomstbestendig met veel ruimte, licht en comfort voor haar studenten en gebruikers. De goede samenwerking in de bouwcombinatie heeft bijgedragen aan een soepel en efficiënt proces.”

Langezijds en faculteit ITC

Het gebouw Langezijds is gelegen op de campus van de UT in Enschede en is met een lengte van 220 meter lang één van de langste gebouwen van Nederland. Iets meer dan anderhalf jaar geleden startte de bouwcombinatie met de transformatie van het gebouw.

Vanaf april 2023 huisvest het bijna 14.000 m2 grote gebouw ongeveer 700 studenten en medewerkers van de faculteit voor Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie (ITC) van de UT. De verhuizing naar het Onderwijs- en Onderzoek-plein is het ultieme sluitstuk van de integratie van ITC op de UT.

Lees verder onder de afbeelding. 

Langezijds, één van langste gebouwen Nederland opgeleverd

Duurzaam

Langezijds is één van de duurzaamste gebouwen op de campus. Behalve dat het pand van energielabel G naar A+++ gegaan is, is het een transparant en toekomstbestendig gebouw dat plaats biedt aan onderwijsruimten, laboratoria, een groot studiecentrum, kantoren en een sfeervol eet-werkcafé.

Licht en groen

De vroegere techniekhal is nog steeds herkenbaar dankzij het zichtbare behoud van de rauwe beton- en staalconstructie, veel glas en honderden gelamineerde eikenhouten kozijnen. Er is één cruciale ingreep geweest: middels grote snede zorgen drie gloednieuwe atria voor groen, daglicht, verse lucht en vormen een biotoop voor flora en fauna. Het ontwerp is van Civic Architects, VDNDP en Studio Groen+Schild.

Trots

Rob Nengerman, bouwprojectmanager Utwente: “Na een intensieve bouwperiode waar vele betrokkenen met ziel en zaligheid hard hebben gewerkt om Langezijds duurzaam te renoveren ben ik trots op het resultaat en op eenieder die hieraan gewerkt heeft. Een prachtig karakteristiek gebouw dat geschikt gemaakt is voor de huisvesting van ITC.”

Langezijds met sociaal hart

Het gebouw heeft een sociaal hart gekregen, dankzij drie atria met binnentuinen. Deze zijn verbonden met twee ‘groene longen’. Vrijwel elke kamer kijkt uit op het groen. Langezijds is een markant gebouw geworden dat ontmoeting en inspiratie stimuleert. Het past bij de circa 700 studenten en medewerkers van de ITC-faculteit die een hechte internationale gemeenschap vormen.

Lees ook: Faculteitsgebouw UT transformeert naar studentenaccommodatie.

Advertisment ad adsense adlogger