Lucht-water warmtepompen kennis update

Lucht/water warmtepompen kennis update

Recent is de geactualiseerde ISSO-publicatie, Lucht-water warmtepompen in woningen verschenen. Het biedt professionals handvatten bij het ontwerp, de uitvoering, de oplevering en het beheer van individuele lucht-water warmtepompsystemen.

Kennis update lucht-water warmtepompen

In de publicatie komen drie lucht-water warmtepompenvarianten aan bod:

– De toepassing van een combi-warmtepomp voor verwarming, de bereiding van warm tapwater en koeling voor een individueel systeem*.
– Toepassing van een warmtepompboiler.
– En de toepassing van een hybride warmtepomp.

Het vakgebied rond warmtepompinstallaties is voortdurend in ontwikkeling. Om professionals daarbij te helpen, verscheen de ISSO-publicatie 98 ‘Lucht-water warmtepompen in woningen’ Het biedt professionals handvatten bij het ontwerp, de uitvoering, de oplevering en het beheer van individuele lucht/water-warmtepompsystemen, met buitenlucht en/of ventilatielucht als bron. Het document beperkt zich in de basis tot één soort systeem: de warmtepomp voor opwekking van warm water voor ruimteverwarming en tapwater. Eventueel kan dit toestel functioneren in combinatie met een cv-ketel en/of optionele koeling.

De inhoud van de nieuwe publicatie is na deze update afgestemd op de meest recente inzichten en de huidige installatiepraktijk. Daarnaast zijn de verschillende typen lucht-water warmtepompen, over hybride warmtepompen en over afgiftesystemen toegevoegd. Ook zijn er bijlagen over de selectie en dimensionering van deze afgiftesystemen en de ontwikkelingen rond koudemiddelen.

In 2023 verscheen al een nieuwe versie van ISSO-publicatie 51. Deze bevat de meest actuele kennis over het maken van een warmteverliesberekening voor woningen en woongebouwen. Die kennis is van belang om de capaciteit van een warmtepompen zo goed mogelijk te bepalen. Daarom verwijst deze publicatie enkele keren naar de actuele informatie in publicatie 51.

Meer info

De geactualiseerde versie van ISSO-publicatie 98, Lucht-water warmtepompen in woningen is beschikbaar op ISSO Open.

*De warmtapwateropwekking kan daarbij zowel geïntegreerd als separaat bij de warmtepomp zijn geplaatst.

Bron en beeld: ISSO.

Nieuwe Lucht-water warmtepompen kennis update van ISSO. Zie ook:
Update Kleintje Hybride Warmtepompen.’
Instructieboek installatie warmtepompen geactualiseerd.

Advertisment ad adsense adlogger