Studenten ontwerpen huisjes op wielen voor scheepswerf in Gdańsk
Poolse studenten ontwerpen een opmerkelijke manier om de vervallen scheepswerf in Gdańsk nieuw leven in te blazen. Uitschuifbare mobiele huisjes, die te verplaatsen zijn via het in onbruik geraakte netwerk van spoorrails.
Het kunstzinnige ontwerp, getiteld ‘House on Wheels’, sluit aan bij de geschiedenis van de scheepswerf. In de jaren tachtig werd deze gebruikt door kunstenaars, die de plek inmiddels verlaten hebben. Ook werd op deze locatie het eerste verzet tegen het communistisch regime in de jaren tachtig georganiseert. De studenten Tomasz Zablotny en Paweł Maszota zetten in op revitalisering van een artistieke commune op de inmiddels in onbruik geraakte scheepswerf.
Het ontwerp is gemaakt voor een wedstrijd voor innovatieve woonoplossingen. De studenten denken dat deze woningen, een kubusvorm op wielen, kunnen bijdragen aan stimulatie van de inmiddels verlaten plek, vol met leegstaand industrieel erfgoed. “Ons idee is om een moduleerbaar woningcomplex te maken, zodat een deel van de post-industriële locatie permanent een actieve en comfortabele leefplek biedt voor kunstenaars, arbeiders of simpelweg mensen die aangetrokken worden door de unieke atmosfeer van de locatie”, aldus Zablotny.
“De units bieden tijdelijke woonoplossingen voor mensen die aan de slag gaan met de toekomst van de locatie”. De scheepswerf is inmiddels populair als locatie voor evenementen. De studenten benadrukken de veelzijdigheid van opties. De huisjes kunnen makkelijk verplaatst of opgeborgen worden. Wanneer de de huisjes niet worden gebruikt zijn ze als een telescoop in elkaar te schuiven.
Uitgeklapt ontstaat er een ruimte van 2.5 meter hoog, 2,5 meter diep en 2,09 meter breed. Daarmee zijn de huisjes beter geschikt voor de gemiddelde Pool dan voor de gemiddelde Nederlander. Keukentje, toilet en gecombineerde slaap-woonruimte past er net in. Maximale efficiëntie wordt bereikt door opklapbaar meubilair en door stationaire sanitaire voorzieningen. Het project is gebaseerd naar voorbeeld van de ‘stad op wielen’ van Jagnefalt Milton