Hoe functioneren de eerste gasloze woningen?

Hoe functioneren de eerste gasloze woningen?

Onderzoek test ervaringen bewoners van wijken zonder gasaansluiting

Het wordt steeds gebruikelijker dat woningen geen gasaansluiting meer hebben. Nieuwe technieken maken het steeds eenvoudiger om zonder gasaansluiting te bouwen. Deze technieken komen op het goede moment, nu de vraag naar wonen zonder gasaansluiting neemt namelijk toe, door de spanningen rond de aardbevingen in Groningen en de boycot van Rusland. Onderzoekt test: Hoe functioneren de eerste gasloze woningen?

De meest gebruikelijke technieken ter vervanging van gas zijn systemen met een warmtepomp, collectieve systemen met een warmte-koude-opslag (WKO), een installatie op bio-energie of een aansluiting op een warmtenet. Minister Blok gaf onderzoeksbureau CE Delft opdracht om onderzoek te doen naar de tevredenheid onder bewoners van een gasloze woning. CE Delft sprak daarnaast met aannemers, gemeenten en installateurs en bewoners.

Gewenningsfase

Over het algemeen waren bewoners tevreden over hun gasloze woning. Echter was er bij drie van de 22 projecten ontevredenheid. In nieuwbouwwijk De Teuge in Zutphen is men inmiddels weer een gasnet aangelegd. De WKO-bronnen raakten daar verstopt en ook de individuele warmtepompen functioneerden niet goed. Vooraf verwachte nadelige aspecten als elektrisch koken, worden na gewenning niet meer als knelpunt genoemd. Wel gaat het regelen van de temperatuur wat langzamer dan in een gaswoning. Bewoners noemen het comfort van vloerverwarming en mogelijkheden tot verkoeling in de zomer als positieve punten.

Warmteverf

De overheid zet in op enkele honderdduizenden gasloze woningen binnen tien jaar. Nu zijn er zo’n duizend dergelijke woningen. Opvallend is het gebruik van veel verschillende nieuwe technieken en ontwikkelingen die toegepast worden in deze eerst gasloze woningen. Het is duidelijk onontgonnen terrein, wat ruimte biedt aan creativiteit van aannemers, installateurs en ontwerpers. Zo meldt renovatieprofs.nl dat het Schiedamse bedrijf ThermIQ een verf heeft ontwikkeld die warmte 4,5 keer meer reflecteert dan standaard muurverf. Zo wordt de warmte in de ruimte verdeeld en hoeven bijvoorbeeld infrarood warmtepanelen niet op vol vermogen te draaien.

Evaring

Uit het onderzoek blijkt verder dat het nodig is dat woningcorporaties hun kennis- en ervaringsniveau op dit gebied opkrikken, wanneer ze met gasloze woningen aan de slag willen. Sommige woningcorporaties konden hun bewoners niet op een adequate manier helpen. Een respondent hierover: “Bij de klantenservice was men niet echt op de hoogte van wat dit project inhield, en omdat het hier gaat om totaal andere woningen en aannemers dan zij gewend zijn, konden ze ons niet aan de juiste monteurs helpen.” Volgens experts kost het vervangen van gas voor apparatuur op elektriciteit nu tussen de 10.000 en 30.000 euro. Standaardisering wordt genoemd als volgende stap om gasloze woningen gemeengoed te maken.

Advertisment ad adsense adlogger