NoNOx stikstoffilter voor mobiel materieel

NoNOx stikstoffilter voor mobiel materieel

NoNOx filtertechnologie waarmee tijdens de realisatiefase van projecten tot 99% van de stikstofuitstoot kan worden gereduceerd, is nu ook beschikbaar voor mobiel materieel. VolkerWessels ontwikkelde het systeem.

“De NoNOx technologie is ook beschikbaar in de verhuurmarkt”

Met behulp van twee nieuwe varianten van het NoNOx filter kan groot mobiel materieel zoals boorstellingen en heimachines en kleiner mobiel materieel zoals graafmachines, asfaltspreiders en shovels nagenoeg stikstofvrij op de bouwplaats worden ingezet. Men introduceerde in februari 2020 al het filter voor stilstaand materieel.

NoNOx tot 150- en 500kW

De NoNOx 500 (zie beeld hierboven) is bedoeld voor motoren met een vermogen tot 500 kW en heeft een afmeting van 3,00 bij 1,40 bij 1,70 meter en is in feite een compactere versie van de eerste NoNOx met dezelfde capaciteit. Het stikstoffilter is dusdanig ontworpen dat deze eenvoudig toepasbaar is in de praktijk en met behulp van een flexibele aansluiting direct kan worden aangesloten en gemonteerd op groot materieel, zoals boorstellingen en heimachines. De NoNOx 500 wordt al succesvol ingezet op enkele projecten van VolkerWessels in Nederland.

De NoNOx 150 (beeld onderaan de pagina) is bedoeld voor motoren met een vermogen tot 150 kW en heeft de afmeting van een flinke koffer (90 bij 60 bij 50 cm). Deze kleinere variant is ontwikkeld voor mobiel materieel zoals graafmachines, asfaltspreiders en shovels. De NoNOx 150 wordt momenteel getest op een project van VolkerWessels in Amsterdam en is naar verwachting vanaf september volledig inzetbaar.

NoNOx stikstoffilter voor mobiel materieel
Werking NoNOX type 150

Technologie

De twee nieuwe filterunits werken op basis van dezelfde technologie als de filterunit voor materieel (waaronder generatoren en bouwkranen), die begind dit jaar door het bedrijf werden geïntroduceerd. Het NoNOx filter bestaat uit een aantal bewezen technologische componenten, die op een slimme manier aaneengeschakeld zijn. Het filter zet het aanwezige NOx in de uitlaatgassen om in niet schadelijke stoffen, waardoor stikstofuitstoot tijdens de bouwfase tot 99% kan worden gereduceerd.

Terugdringen tijdens bouwfase

Dennis in ’t Groen, één van de initiators van de technologische ontwikkeling bij VolkerWessels: “Met de nieuwe NoNOx filters voor mobiel materieel zetten we opnieuw een belangrijke stap in het terugdringen van stikstofuitstoot tijdens de bouwfase. Onze oplossing kan ervoor zorgen dat belangrijke projecten, gehinderd door de uitstootproblematiek, snel weer doorgang kunnen vinden.” Tevens is deze NoNOx technologie beschikbaar in de verhuurmarkt via de VolkerWessels Materieeldienst.

Aanpak stikstof

Het Programma Aanpak Stikstof werd in 2015 ingevoerd. Op basis van de PAS werden vergunningen verleend voor bouwprojecten die voor stikstofdepositie in de Natura 2000-gebieden zorgden. Het Europese Hof van Justitie concludeerde dat het PAS niet handelde volgens de Europese richtlijnen om natuur te beschermen, de Raad van State sloot zich daar eind mei 2019 bij aan. Het gevolg is dat duizenden projecten in Nederland plotseling stil zijn komen te liggen. Een deel van die projecten kunnen weer opgestart worden door de stikstofuitstoot in de bouwfase sterk te reduceren.

NoNOx 3

Foto’s: Linders Fotografie

Advertisment ad adsense adlogger