Omval Weespertrekvaart in competitie voor ontwikkeling

Omval-Weespertrekvaart in competitie voor ontwikkeling

Onlangs is de competitie voor de ontwikkeling van het gebied Omval Weespertrekvaart in Amsterdam gestart. Rondom de kavel worden verschillende gebieden gerealiseerd. De gemeente heeft een competitie uitgeschreven om de kavel veelzijdig en met hoogwaardige architectuur te (laten) ontwikkelen.

“Deelname aan de competitie staat open voor teams van ontwikkelaars, ontwerpers en aannemers”

De potentie van deze plek kan optimaal worden benut om bij te dragen aan een diverse en dynamische stedelijke omgeving. In combinatie met de ambities van de gemeente ligt hier een uitdagende ontwikkelopgave.

Beste voorstellen

Voor deze kavel is Amsterdam op zoek naar de beste voorstellen uit de markt. Daarom heeft men besloten voor deze kavel een ontwikkelcompetitie uit te schrijven. De competitie bestaat uit twee rondes en wordt georganiseerd in samenwerking met stichting Architectuur Lokaal. De gemeente heeft de intentie om met de winnaar van de prijsvraag een optieovereenkomst te sluiten zodat het winnende plan kan worden gerealiseerd.

Competitie-opgave

Met de competitie vraagt de gemeente Amsterdam om een creatief, hoogwaardig en duurzaam voorstel voor ontwikkeling van de kavel Omval Weespertrekvaart Amsterdam. Het voorstel versterkt de identiteit van het gebied, vormt een plek van ontmoeting, en houdt rekening met de cultuurhistorische waarde van het gebied.

De bebouwing heeft een alzijdige uitstraling en toont bijzondere architectonische kwaliteit. Het programma is afwisselend en levendig en draagt bij aan interactie binnen het gebouw maar ook met de buurt. De plint bevat minimaal 300 vierkante meter horecavoorzieningen. Daarnaast is een breed scala aan functies mogelijk.

Gezien de vrijstaande en prominente locatie van de Omval worden deelnemers uitgedaagd om in hun ontwerp ook voorstellen voor de (her)inrichting van de openbare ruimte rondom de beoogde bebouwing mee te nemen.

Gebied

Omval Weespertrekvaart is een aantrekkelijke en centrale locatie in Amsterdam. De ontwikkelingsgebieden rondom het gebied zijn in verschillende stadia van planvorming en uitvoering: Amstelkwartier, Amsteloever, omgeving van het Amstelstation en Kop Weespertrekvaart.

Iets verderop ligt ook nog de nieuwe woningbouwlocatie van de voormalige Bijlmerbajes. Bij de bebouwingsverdichting streeft de gemeente naar hoogwaardige architectuur en aandacht voor ecologische kwaliteit, duurzaamheid en maatregelen die bijdragen aan een rainproof Amsterdam.
Ook is de aandacht gericht op een verbeterde autoluwe openbare ruimte met goede verbindingen voor voetgangers en fietsers.

Info

De gemeente houdt op vrijdag 4 september een informatiebijeenkomst. Meer informatie over deelname en reglement rond Omval Weespertrekvaart in competitie voor ontwikkeling, op Architectuur Lokaal. De prijsvraag staat hier op TenderNed.

Advertisment ad adsense adlogger